Kandil’den gelen mesaj ve çözüme destek

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, AK Parti milletvekilleriyle iftarda yaptığı konuşmada, "Terör örgütünün bugünlerde 'biz görüşebiliriz, silahları bırakabiliriz, konuşalım' gibi doğrudan...

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, AK Parti milletvekilleriyle iftarda yaptığı konuşmada, "Terör örgütünün bugünlerde 'biz görüşebiliriz, silahları bırakabiliriz, konuşalım' gibi doğrudan, dolaylı haberleri geliyor.

Onların uzantılarından bize böyle haberler geliyor. Konuşacak hiçbir şey yok” demişti.

Şehir savaşlarında başarısızlığa uğrayan ama kırsaldan bomba yüklü araçlarla saldırılarını sürdüren PKK’dan bu yönde mesajların gelmesi ilginçti. Bu mesajların nereden geldiği de bir o kadar önemliydi. Kandil’den mi, Avrupa kanadından mı, yoksa HDP’den mi? Devletin ilgili birimlerine, çözüm sürecine dönülmesi yönünde birkaç aydır talepler geliyormuş. Nereden? Mesajlar Kandil’den geliyormuş. Ayrıca HDP’den bu yönde mesajlar iletiliyormuş.

Bu arada ABD’den de bu yönde üstü açık ya da kapalı mesajlar alınıyormuş. HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın ziyareti sırasında da ABD makamları tarafından, PKK’nın silah bırakması ve çözüm sürecine dönülmesi yönünde mesajlar verilmişti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass birkaç kez, “PKK’yı şiddet kampanyasına son vermeye, silahlarını bırakmaya, meşru müzakereyi kabul etmeye çağırıyoruz” diye açıklama yaptı. Kandil’in harekete geçmesinde ABD’nin telkinlerinin etkili olduğu düşünülüyor.

PKK, TANSİYONU DÜŞÜRÜP YPG’YE DESTEK PEŞİNDE

PKK çözüm sürecinin başlaması yönünde samimi mi? Samimi bulunmuyor. Tam aksine bunun Kandil’in taktik bir manevrası olduğu düşünülüyor. PKK şu anda Suriye’deki kazanımlarına odaklanmış durumda.

Türkiye’de yeniden tek yanlı ateşkesi başlatarak tansiyonu düşürüp, Suriye’ye yoğunlaşmak istiyor. O nedenle 3 bin militanını YPG içinde tutmaya özen gösteriyor.

Bu arada Türkiye’de riski az ama çok ses getiren bombalı araç ve canlı bomba eylemlerine yönelmiş durumdalar. Suriye’deki kazanımlar PKK açısından tarihi öneme haiz. Orada hem ABD ile muhatap olan hem önemli bir coğrafyaya hâkim olan bir güç konumundalar.

Etrafımızı koza gibi örüyor, Suriye’deki konumlarını pekiştirdikten sonra, o güçle Türkiye’ye baskı yapmayı hedefliyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.631 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.175 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar