İYİ Parti, Millet İttifakı’ndan ayrılacak mı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (18.11.2022)''İYİ Parti, Millet İttifakı’ndan ayrılacak mı'' başlıklı yazısı.

Meral Akşener’e daha önce Bahçeli “Evine dön” çağrısı yapmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da güçlü bir şekilde destek vermişti.

Bırakın evine dönmeyi, Akşener ile Cumhur İttifakı liderleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akşener’e çağrısını tekrarladı. 6’lı masayı terk etmesini istedi. Erdoğan’ın, Bahçeli ile görüşmesinden sonra bu çağrıyı yapması anlamlıydı.

Peki Akşener, 6’lı masayı terk edecek mi? Öyle bir hava yok. Tam aksine Akşener, bu çağrıya çok sert bir karşılık verdi, “Milletimizin geleceğinin heba edildiği bir kumar masasında hiç olmadık, bundan sonra da olmayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı hakkında İYİ Parti kulislerini de yokladım. 6’lı masadan kalkacakları yönünde bir eğilim hissetmedim. Erdoğan’ın davetinin 6’lı masayı parçalamaya dönük olduğunu düşünüyorlar.

Peki Erdoğan, Akşener’in böyle bir karşılık vereceğini tahmin etmiyor muydu? Lider, yaptığı hamlenin birkaç adım sonrasını düşünen birisidir. Hele Erdoğan gibi tecrübeli bir lider. O nedenle Erdoğan’ın bu çağrıyı neden yaptığını seçim döneminde daha iyi anlayacağız.

BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNDA NE YAPACAKLAR

Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi turnusol kâğıdı gibi olacak.

Siyaset bir kez daha başörtüsü üzerinden dizayn edilecek.

Meral Akşener bunu fark etmiş olmalı ki 6’lı masanın toplantısına başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğini getirdi.

Akşener, Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesinin seçimlerde Erdoğan’a artı puan kazandıracağını düşünüyor. Bunun için ya Meclis’te düşürülmesi ya da referanduma gitmemesi için 400 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

6’lı masadaki hava ise Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçmesini engellemek yönünde.

Onun için oylamaya katılmamayı tartışıyorlar.

DESTEK VERMEYECEKLER

Peki bunu nasıl sağlayacaklar? İYİ Partili bir yöneticiye sordum.

“28 Kasım’da Parlamenter Sistem’e dönüşü esas alan yeni Anayasa önerimizi açıklayacağız. Böylece iktidara biz yeni Anayasa önerisinde bulunduk. Başörtüsü konusundaki Anayasa değişikliğine destek vermeyeceğiz diyeceğiz” dedi.

Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğini engellemek Meral Akşener’i, Ahmet Davutoğlu’nu, Ali Babacan’ı, Gültekin Uysal’ı ve Temel Karamollaoğlu’nu kurtaracak mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 1.755 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.098 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.670 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.243 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar