İYİ Parti ile CHP arasında ittifak umudu doğdu mu

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'İYİ Parti ile CHP arasında ittifak umudu doğdu mu' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Meral Akşener, “İttifak siyasetini reddediyoruz” demiş, İYİ Parti seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı almıştı.

İzmir başta olmak üzere bazı illerde belediye başkan adaylarını açıklamaya başlamıştı. Ama İstanbul ve Ankara en sona bırakılmıştı. Zaten İYİ Parti’nin ittifak yapıp yapmaması bu iki il için önemli.

Çünkü İYİ Parti ittifak yapmadığı taktirde; CHP, İstanbul ve Ankara’yı kaybedebilir.

CHP’de kurultay yapıldı. “Sırtımdan hançerlendim” diyerek Meral Akşener’i işaret eden Kılıçdaroğlu gitti, Özgür Özel geldi.

AKŞENER TEBRİK ETTİ

Özgür Özel’i ilk tebrik eden ise Meral Akşener oldu. İYİ Parti yetkilileri bunu ‘siyasi nezaket gereği’ diye izah ediyorlar ama bu bir beklenti oluşturdu.

Peki CHP’deki değişim İYİ Parti’nin kararını gözden geçirmesine neden olur mu? Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adaylığına önerdiği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş için il bazlı ittifak yapılmasını sağlar mı?

ÖZGÜR ÖZEL’İ İZLİYORLAR

İYİ Parti yöneticileri, “Biz kendi yol haritamızla ilgileniyoruz. Yerel seçim çalışmalarımızı organize ediyoruz” diyor. Ama bir yandan da parti kulislerinde şu değerlendirmeler yapılıyor.

1- CHP’de bir değişim gerçekleşti. Bu değişim nasıl olacak bunun ortaya çıkması lazım.

2- Özgür Özel’i izlemek gerekiyor. Ne yapacağını görmemiz lazım.

3- 81 ilde kendi adaylarımızla girme kararını Genel İdare Kurulu’nda aldık.

CHP’DEN TEKLİF GELİRSE

4- CHP’den bir ziyaret olursa, CHP’den yeni bir teklif gelirse bu değerlendirilir. Genel İdare Kurulumuza bunun gerekçeleri anlatılır. GİK’in vereceği karara göre hareket edilir.

KAPI AÇILABİLİR Mİ

Bu değerlendirmelerden şunu çıkardım; Meral Akşener, Kılıçdaroğlu döneminde CHP ile ittifaka kapıyı kapatmıştı. Özgür Özel’le birlikte kilitli olan kapının anahtarını çevirdi. Kapıyı araladı ama henüz açmadı. CHP’den gelecek teklife göre bu kapı açılabilir de tamamen kapanabilir de. Ama ben her nedense kapı açılabilir diye bir izlenim edindim.

İMAMOĞLU İLE ÖZGÜR ÖZEL ARASINDA İLK ÇATLAK

Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu arasındaki ilişkiyi kimi HEDEP’teki eşbaşkanlığa benzetiyor. Kimi bu ilişkiyi ‘İmamoğlu ve Özgür Özel, CHP’de kritik kararları birlikte alacak’ diye değerlendiriyor. ‘Asıl patron Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel ise onun emanetçisi’ diyen de var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum 03 Mayıs 2024 | 38 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 1.992 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.101 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.671 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar