Erdoğan-Putin görüşmesinden ne bekleniyor?

MECLİS'te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile karşılaştık. Gelişmelerden dolayı memnundu. Yüzü gülüyordu. “Rusya’ya ne zaman gidiyorsunuz?” diye sordum. “Cuma...

MECLİS'te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile karşılaştık.

Gelişmelerden dolayı memnundu. Yüzü gülüyordu.

“Rusya’ya ne zaman gidiyorsunuz?” diye sordum. “Cuma günü” diye karşılık verdi. Rusya’yla ilgili gelişmeleri sordum. “Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin’le yapacağı görüşmeyi bekle” dedi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarında da benzer bir beklenti vardı.


İDEALİZMDEN REALİZME
Dışişleri Bakanı ile sohbet ederken Başbakan Binali Yıldırım kalabalık bir ekiple yürüyordu. Karadeniz Ekonomik İşbirliği heyetinde yer alan bir milletvekili o sırada kulağıma eğilerek, “Dış politikada idealizmden realizme geçiyoruz” dedi.

İsrail’le başlayıp Rusya’yla devam eden, Mısır ve Suriye’yi içine alacak şekilde genişlemesi beklenen yeni dış politikanın kodlarını veriyordu.

Başbakan bunu, “Dostları artırıp düşmanları azaltmak” olarak tarif ediyor.

1 Haziran tarihinde, “Dış politikada rötuş” başlıklı yazıda, bir revizyon ve restorasyon sürecine girildiğini yazmıştım. Ertuğrul Özkök ise “Sevgili Selvi, basit bir rötuş mu dedin?” diye sormuştu.

Basit bir rötuş olmadığı ortaya çıktı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sürat motoru gibi değil. Transatlantik gibi. Restorasyon süreci yavaş oluyor, zaman alıyor.

Ama önemli olan rota.

İsrail ve Rusya ile girilen süreç sadece bir rötuş değil, bölgesel ve uluslararası ilişkilerin yeniden tanzim edildiği bir dönemi işaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem İsrail hem Rusya sürecini yöneten irade.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yazdığı mektupta kullandığı ifadeyle ilgili tartışmaya eğildim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.631 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.175 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar