ABD-İsrail ortak yapımı plan netleşiyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'ABD-İsrail ortak yapımı plan netleşiyor' başlıklı yazısını. kaleme aldı.

Hamas’ın bir gün aniden İsrail’e saldırması, saldırı üzerine ABD’nin İsrail’e sınırsız ve sonsuz destek açıklaması yapması, ABD’nin dünyanın en büyük iki uçak gemisini Akdeniz’e göndermesi, İngilizler’in bir uçak gemisi ile yerlerini alması, ABD ve İsrail’in ortak savaş kabinesi toplantıları yapması, Blinken’ın, “Bir Yahudi olarak buradayım” diyerek İsrail’e koşması, Netanyahu’ya uzun süre randevu vermeyen Biden’ın, İsrail’e destek için Tel Aviv’e gitmesi...

Bütün bunlar bir araya getirildiğinde, bütün bunlar daha önceden hazırlanmış büyük bir planın varlığını ortaya koyuyor.

KRİZLER SİYASETİ

Hamas’ın 7 Ekim günü İsrail topraklarına yaptığı saldırı bu işin düğmesine basmak olmuş.

ABD ve İsrail’in tarihinde bunun birçok örneği var. ABD dünyayı, İsrail Filistin’i hep krizler üzerinden dizayn etti. Haritalar hep saldırılar üzerinden değişti.

İngilizler, ABD’yi Pearl Harbor baskınıyla İkinci Dünya Savaşı’nın içine çektiler. 11 Eylül saldırısı ile ABD, Irak ve Afganistan’ı işgal etti. İsrail, Filistin haritasını ise 1967’deki Altı Gün Savaşları ve 1973 Yom Kippur Savaşı ile değiştirdi.

Şimdi yeni bir planla karşı karşıyayız.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas saldırısının hemen ardından bölge ülkeleriyle yürüttüğü arka kapı diplomasisinde bu planı sundu.

PLAN NEYDİ

Peki neydi bu plan?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 1.487 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.092 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.667 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.243 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar