Bebeklerde doğru ateş ölçümü nasıl yapılmalıdır?

Ateş vücudun belli enfeksiyonlarla savaşı sırasında verdiği bir reaksiyondur aslında. Vücudun hastalıklarla savaşını, savunmasını gösterir. İşte Eczacı Ezgi Koçak'ın cevapla.tv kameralarına anlattıkları:

Bebeklerde doğru ateş ölçümü nasıl yapılmalıdır?

Ateş vücudun belli enfeksiyonlarla savaşı sırasında verdiği bir reaksiyondur aslında. Vücudun hastalıklarla savaşını, savunmasını gösterir.Sağlıklı bir insanda vücut ısısı 37 derecedir. Ateşten söz edebilmek için vücut ısısının 38 derecenin üzerinde olması gerekir. Düşük bir ateşte hemen ateş düşürücü kullanmakta doğru bir yaklaşım değildir. Vücuda savunma yapabilmesi için fırsat verilmeli ateşin seyri takip edilmelidirHele konu bebek, çocuk ve yaşlı bireylerse ateş dikkatle takip edilmeli ve gerektiği yerde müdahale edilmelidir.

Ateş ölçümü için mutlaka ecza dolabınızda bir ölçüm cihazı bulundurun.eczanelerden temin edeceğiniz çeşitli ölçüm cihazları vardır. Bunların bir kısmı civalı düzenekte olmakla birlikte içerdiği civadan ötürü kullanımı git gide kısıtlanmaktadır. Artık günümüzde bu aletlerin yerini digital ölçüm cihazları aldı.Ateş ölçmede kullanılan çeşitli methotlar vardır.Gelin bu yöntemlerin avantajlı ve dez avantajlı yönlerine birlikte göz atalım.

Bunlardan en çok kullanılanı koltuk altından ölçümdür. Fakat ne yazık ki sonucun güvenirlik oranı diğer methodlara göre düşüktür. Çünkü ölçüm sırasında bireyin ortalama minimum 2 ile 3 dakika arasında sabit kalması gerekmektedir.ayrıca koltuk altı gibi nemlenmeye yatkın bir bölgede sonuç yanıltıcı çıkacabilir.

Bir diğer method ağızdan ölçümdür.bu yöntem yaşı daha büyük  çocuklar ve yetişkinler için uygundur. Ateş ölçeri dilin altına ya da ağız boşluğuna yerleştirmek suretiyle ölçümü gerçekleştiriyoruz. Diğer methotlarla yapılan ölçümlere oranla biraz daha ölçümü düşük vermektedir. Bu yöntemi tercih edenlere derecenin dişlerin arasında kırılabileceği göz önünde tutularak mümkün mertebe digital derece kullanılmasını tavsiye ediyorum.Civalı dereceler bu açıdan tehlike arzeder.ayrıca ölçümden yarım saat öncesine kadar sıcak soğuk tüketiminin  ağızda sonlandırılmış olması ölçümün sonucunu açısından önemlidir.

Çocukların ve anne babaların en sevdiği yöntem kulaktan ateş ölçümüdür. Digital dereceler yardımı ile hızlı ve güvenli sonuç vermektedir.Burada dikkat edilecek nokta cihazı mümkün olduğunca kulak zarına yakın bir noktada tutmak ve ölçümü mümkün mertebe hep aynı kulaktan yapmaktır.

En doğru ölçüm methodu nedir diye soracak olursanız...Rektal yani  makattan ateş ölçümü en doğru ölçüm metodudur. Ateş ölçerin ucuna bir miktar oda ısısında sıvı yağ sürmek suretiyle ölçüm yapılacak kişi yan yatırılır ve ayaklar karına doğru çektirilir. 2 dakikalık bir bekleme süresi sonucunda ateş ölçülür. 

Peki ateşi olan kişide nelere dikkat etmeliyiz. Biraz bahsedelim:

Ateşi olan kişiye lütfen soğuk suyla banyo yaptırmayın. Bu sıklıkla halk arasında yapılan yanlış bir uygulamadır.Bunun yerine koltuk altı, kasık, alın, bacak aralarına ılık kompres yapılmalıdır.

Yüksek ateş çocuklarda sıvı kaybına neden olur ateşi olan kişiye bol sıvı almalı.

Ateşi olan kişi üşür. Fakat üşüyor diye aşırı kıyafet giydirmek, hastanın üzerini örtmek , hastayı terletmek ateşin daha da yükselmesine sebep olacaktır. Bu sebeple hasta  ince kıyafetler giymeli

Serin, havadar ve loş bir ortamda  hastayı dinlendirmek gerekir.

Doktorunuzun önerdiği ilaçları belirtilen sürelerde belirtilen dozlarla almak önemlidir.sık sık ateş düşürücü vermek de doğru bir yaklaşım değildir.

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
DEM’li avarel ve medya çetesinin ikiyüzlülüğü DEM’li avarel ve medya çetesinin ikiyüzlülüğü
Darbe mi yoksa darbe bahane mi? Darbe mi yoksa darbe bahane mi?
GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE!
Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’
Audi A8 ve Ali Erbaş Audi A8 ve Ali Erbaş
SABIR TAŞI ÇATLADI!.. SABIR TAŞI ÇATLADI!..
Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair… Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı