Bahar yorgunluğu ile nasıl mücadele edilir?

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte bir çoğumuz yataktan kalkamamaktan, kendini gün içinde yorgun hissetmekten şikayet ediyor. Gelin bunun sebeplerine birlikte bakalım. Rumeli70 Eczanesi Eczacısı Ezgi Koçak cevapla.tv için yanıtladı.

Bahar yorgunluğu ile nasıl mücadele edilir?

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte bir çoğumuz yataktan kalkamamaktan, kendini gün içinde yorgun hissetmekten şikayet ediyor. Yoksa sizin de mi canınız hiçbirşey yapmak istemiyor. Bedeniniz muhtemelen slow motion modunda günü kapatıyor. Buna bir de depresif ruh hali eklenince offff tam bir kabus. Panik yok! Öncelikle bu durumu yaşayan sadece siz değilsiniz. Mevsimsel geçişlere adapte olamayan bünyenin yarattığı geçici bir durum bu. Bahar yorgunluğunun en temel nedeni uyku düzenimizden sorumlu  ve karanlığı seven melatonin hormonunun günlerin uzaması ve güneşin uzun süre hissedilir olması sebebiyle azalmasıdır. Dikkat edin kışın daha fazla uyuruz. Beden daha dinlenik güne başlar. Güneş ışınlarının artması ile birlikte uykumuzun süresi ve kalitesi de azalır ve kendimizi daha yorgun hissederek güne başlarız. Peki ne yapmalıyız. Hadi biraz motivasyon.

Güne ılık bir duş alarak ve derin nefeslerle başlamak, kahvaltı öncesi 1 bardak su içmek ya da taze bir yeşil çay içmek hem bedeni hem metabolizmanızı uyandıracak ve güne sizi adapte edecektir. Bahar aylarında özellikle kışın toksinlerinden arınmak için bol miktarda sıvı tüketin. Bunun dışında ağırlıklı yeşil yapraklı sebze ve bol meyve tüketmek yine bedene antıoksidant etki sağlayacak, yorgunluğa sebep olan serbest radikallerin vücuttan atılımına destek verecektir. Bu nedenle genelde detoks programları bahar ayında yapılır. Kışın kiri pası vücuttan temizlensin diye.

İş çıkışı açık havada yürüyüş ve egzersiz şansınız var ise bunu lütfen es geçmeyin. Açık havada yapılan yürüyüş vücuttaki mutluluk hormonu olan seratonin seviyenizi artıracaktır. Bu dönemde c vitamini kullanmak yada c vitamini açısından zengin besinler de tercih edilebilir. Bahar yorgunluğuna gelen en iyi şey ise bana kalırsa kahkahadır. Çünkü kahkaha bulaşıcıdır.

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
DEM’li avarel ve medya çetesinin ikiyüzlülüğü DEM’li avarel ve medya çetesinin ikiyüzlülüğü
Darbe mi yoksa darbe bahane mi? Darbe mi yoksa darbe bahane mi?
GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE!
Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’
Audi A8 ve Ali Erbaş Audi A8 ve Ali Erbaş
SABIR TAŞI ÇATLADI!.. SABIR TAŞI ÇATLADI!..
Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair… Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı