Türkiye'nin destek verdiği kritik Filistin tasarısı BM Genel Kurulu’nda

BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), daimi üyelerden ABD’nin "veto" ettiği İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) taşınan, "Filistinli sivillere uluslararası koruma" sağlanmasını öngören karar tasarısı, bugün BM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Türkiye'nin destek verdiği kritik Filistin tasarısı BM Genel Kurulu’nda

Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) taşınan, "Filistinli sivillere uluslararası koruma" sağlanmasını öngören karar tasarısı, bugün BM Genel Kurulu'nda ele alınacak.
BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), daimi üyelerden ABD’nin "veto" yetkisini kullanarak geri çevirdiği tasarı, New York’taki BM Genel Merkezi’nde Türkiye saati ile 22:00’da görüşülecek.
Hiçbir üye ülkenin veto yetkisi bulunmayan 193 üyeli Genel Kurul’da alınacak kararın yaptırım yetkisi bulunmuyor; ancak, uluslararası toplumun görüşünü yansıtmakla kalyor.
Filistin’in BM Daimi temsilcisi Riyad Mansour, Filistinlilere karşı koruma öngören karar tasarısının Genel Kurul’da kabul edilmesi için ABD ve İsrail dışında kalan 191 ülkenin temsilcileriyle görüştüğünü ve tasarının geçeceğini umduğunu söylüyor.
Tasarı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, "İsrail işgali altındaki Filistin’de sivil halkın güvenliğini, korunmasını ve refahını sağlamanın yollarını ve araçlarını, uluslararası koruma mekanizmalarını harekete geçirmek için önerilerini" 60 gün içinde bildirmesini de kapsıyor.
ABD, Kuveyt tarafından sunulan ve Filistin halkı için uluslararası koruma talep eden BMGK tasarısını veto etmişti. Tasarıya, Kuveyt, Bolivya, Çin, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Fransa, Kazakistan, Peru, İsveç ve Rusya destek vermiş, konseyin daimi üyelerinden İngiltere ve geçici üyelerinden Polonya, Hollanda ile Etiyopya çekinser kalmıştı.
Filistin halkı için uluslararası koruma talep eden tasarıyı veto eden ABD, Hamas'ın kınanmasını istediği karşı tasarısını oylamaya sunmuş, bu  tasarı da gerekli 9 oy alamadığı için kabul edilmemişti. ABD’nin sunduğu tasarıya, Rusya, Kuveyt ve Bolivya karşı çıkmış, 11 ülke de çekinser kalmıştı.

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
DEM’li avarel ve medya çetesinin ikiyüzlülüğü DEM’li avarel ve medya çetesinin ikiyüzlülüğü
Darbe mi yoksa darbe bahane mi? Darbe mi yoksa darbe bahane mi?
GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE!
Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’
Audi A8 ve Ali Erbaş Audi A8 ve Ali Erbaş
SABIR TAŞI ÇATLADI!.. SABIR TAŞI ÇATLADI!..
Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair… Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı