Yusuf Ziya Cömert Karar Gazetesi

Vaziyet hayli pisleşti!

‘Modern’ kavramının saltanatı, 18. Yüzyılı başlangıç sayarsak, aşağı yukarı üç yüzyıl sürdü. Hala da tamamen tükenmiş sayılmaz. Sonra post-modern çıktı....

28 Aralık 2016 | 432 okunma

‘Modern’ kavramının saltanatı, 18. Yüzyılı başlangıç sayarsak, aşağı yukarı üç yüzyıl sürdü. Hala da tamamen tükenmiş sayılmaz.

Sonra post-modern çıktı. Aslında saçma sapan bir adlandırmaydı. Ne demek ‘modern-sonrası?’ Ama tuttu.

‘Modern’ gibi ‘postmodern’ de sinemada, romanda, şiirde, resimde, mimaride, nevzuhur, biraz ‘kolaj’ çağrışımı yapan üslupları anlatmak için kullanıldı.

Ben ‘nevzuhur’ diyorsam, ‘kolaj’ diyorsam yadırganmasın. Dış görünüşe göre hüküm veren bir eski-kafa bakışıyla söylüyorum. Elbette zaman içinde ‘post-modern’in ‘form’u tanımlanabilir hale geliyor. Bir sürü de tanımlayan var.

Fakat güncel politikada ‘post-modern’in en kuvvetli kullanımı 28 Şubat’taydı. Askerin yargıyı ve medyayı da yedeğine alarak siyaseti şiddetli bir ablukaya alması sonucu Refahyol Hükümeti yıkılmış, yerine asker vesayetinde gayrı-muktedir, sevimsiz koalisyonlar kurulmuştu.

Bu darbeyi bazı yazarlar ‘post-modern darbe’ diye adlandırdı. İnternette sorguladım, tabiri ilk kullanan Radikal’den Türker Alkan’mış. (1997)

Bu adlandırma tuttu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel kızma 08 Mayıs 2024 | 63 Okunma Derin olmayan devlet de anlamıyor 06 Mayıs 2024 | 461 Okunma Peygamberimiz’e yakalanmış 05 Mayıs 2024 | 931 Okunma Bidencı mısın Trumpçı mısın? 03 Mayıs 2024 | 102 Okunma Biz eğitim işini beceremiyoruz 01 Mayıs 2024 | 284 Okunma