Yusuf Ziya Cömert Karar Gazetesi

‘Ahlaksız dindarlık’

Mustafa Akyol kitabının başlarında (4. Bölüm) “Ahlakı Nasıl Kaybettik” diye bir bölüm açmış. Hepimizin hem romanlarıyla hem de politik denemeleriyle yakından tanıdığı Amin Maaloof’un...

16 Ekim 2022 | 1.193 okunma

Mustafa Akyol kitabının başlarında (4. Bölüm) “Ahlakı Nasıl Kaybettik” diye bir bölüm açmış. Hepimizin hem romanlarıyla hem de politik denemeleriyle yakından tanıdığı Amin Maaloof’un “Dinleri olduğu için artık ahlaka ihtiyaçları yokmuş gibi davranıyorlar” sözünü de bölümün başına koymuş.

“Hayatımın çoğunu büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Türkiye’de geçirdim” diyor Akyol. “21. Yüzyılın ilk yirmi yılı boyunca devam eden büyük siyasi devrimi de yaşadım. Bu, daha laik Türklerin hemen hemen bir asır süren hegemonyasının yerini dindar muhafazakarların hegemonyasının aldığı bir devrimdi.”

‘Hikaye’nin ilk aşamalarını kendisi dahil birçokları için vaadkar bulsa da zamanla havasının değiştiğini, dindar muhafazakarların vaktiyle kınadıkları yolsuzluk, kayırmacılık, nepotizm dahil her şeyi yapar hale geldiklerini söylüyor.

“Bu ‘ahlaksız dindarlık’ı eleştiren çoğu laik Türkler kendi geçmişleri daha iyi olmamasına rağmen liberallere “Sizi bunlar hakkında uyarmıştık” demeye devam ediyorlar.”

“Problem dindar muhafazakarların yeterince dindar (veya müttaki) olmamaları değil. Problem, takvalarının (veya dindarlıklarının) onları ahlaklı yapmaması.”

Akyol...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Endişeye mahal var 15 Mayıs 2024 | 297 Okunma CHP 31 Mart’ın mesajını aldı mı? 13 Mayıs 2024 | 274 Okunma Sırada Descartes var 12 Mayıs 2024 | 179 Okunma ABD’deki Gazze haberleri ya da ‘bekçi köpeğini beklemek’ 10 Mayıs 2024 | 103 Okunma Küresel kızma 08 Mayıs 2024 | 73 Okunma