Ufuk Sandık Sabah Gazetesi

Otomobilde virüse önlem

Otomobil dünyasının en büyük buluşması olan Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yeni modeller ve teknolojilerin yanı sıra yazılım güvenliği de masaya yatırıldı. Otomobilleri bilgisayar korsanlarına karşı...

14 Eylül 2017 | 121 okunma

Otomobil dünyasının en büyük buluşması olan Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yeni modeller ve teknolojilerin yanı sıra yazılım güvenliği de masaya yatırıldı. Otomobilleri bilgisayar korsanlarına karşı korumak için Kaspersky Lab ile AVL Software and Functions firması, yeni nesil otomotiv sistemleri geliştirme konusundaki siber güvenlik zorluklarını aşmak için haziranda işbirliği anlaşması yaptı. Şirketler birlikte geliştirecekleri güvenli iletişim platformunun ilk örneğini Frankfurt'ta tanıtacaklar.

SİBER SALDIRI YAŞANDI
Son yıllarda üretilen otomobillerde çok sayıda kamera, sensör ve radar bulunuyor. Motor, direksiyon, fren gibi birçok parça da elektronik olarak kontrol ediliyor. Bilgisayar korsanları, direksiyon, frenler ve gaz pedalları ile otomobilin güvenlik sistemlerini ele geçirerek, sürücülerin hayatını tehlikeye sokabilir. Ayrıca akıllı cep telefonlarıyla kontrol edilebilen internet bağlantılı otomobiller de sürücüleri bilgisayar korsanlarının saldırısına karşı savunmasız bırakıyor. Gelecekte sürücüsüz ve birbiriyle iletişime geçebilen araçlar görülmeye başlandığında siber tehlike artacak.
Otomotiv dünyasında siber saldırılar birkaç yıl önce yaşandı. Güvenlik uzmanları Charlie Miller ve Chris Valasek, hack'lemenin yapılabileceğini göstermek için bir otomobilin gaz ve fren pedalını kontrolünü ele geçirdi. Bir başka olayda da otomobilin aküsü boşaltıldı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin seddini hibritle aşacaklar 06 Mayıs 2024 | 65 Okunma Çin’de elektrikli oto savaşları 29 Nisan 2024 | 478 Okunma Çin işi şov 27 Nisan 2024 | 68 Okunma 100 araçtan 33’ü yerli oldu 22 Nisan 2024 | 131 Okunma Otoda yeni model atağı 15 Nisan 2024 | 186 Okunma