Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

Türk, Türkiye

TARTIŞMA konuları “Türk” ve “Türkiye” kavramlarına kadar geldi dayandı. Eskiden bu iki kavrama mesafeli duran ve başka talepleri olanlar tartışırdı. Şimdi ise bu iki kavramı bir tür esirgemek...

08 Şubat 2018 | 5.161 okunma

TARTIŞMA konuları “Türk” ve “Türkiye” kavramlarına kadar geldi dayandı.

Eskiden bu iki kavrama mesafeli duran ve başka talepleri olanlar tartışırdı.

Şimdi ise bu iki kavramı bir tür esirgemek istediğimizi söyleyerek yine tartışma konusu yapıyoruz!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin adı aynen devam edecek.

Kızılay’ın, Yeşilay’ın, Futbol Federasyonu’nun başındaki “Türkiye” nitelemeleri de devam edecek ama “Türkiye Barolar Birliği” denilmeyecek, sadece Barolar Birliği denilecek.

Dahası, herkes de kendi “Boralar Birliği”ni kurabilecekmiş...


KİMLİK BAROLARI!
İdeolojik ve siyasi kimliklere göre çok sayıda Barolar Birliklerimiz olacak.

Türkiye, henüz kültürel entegrasyonunu, yani uluslaşma sürecini gelişmiş ülkeler düzeyinde tamamlamış değildir. Bu yüzden kimlikler, bölgeler, mezhepler, hatta anayasal kavramlar bile siyasi kavgaların konusudur.

İşte, içtihatlarla netleşmiş hukuki kavramlara bile siyasi anlamlar vererek kavga etmiyor muyuz?

Hepimiz “kimlik siyasetleri”nden yakınmıyor muyuz?

Öteden beri siyasetimizin hırçın, konumlarımızın kutuplaşmış olması da toplumsal zemindeki bu entegrasyon eksikliğinden geliyor.

Böyle bir zeminde bölgesel, siyasal, itikadi, etnik ve ideolojik kimliklerimize göre Barolar Birliklerimiz de türemeyecek mi?


YABANCI HEYETLER GELDİĞİNDE
Meslek kuruluşları dernek değildir. Dernekler istedikleri gibi kurulurlar, üyelerini belirli siyasi veya sosyal tanımlarla sınırlayabilirler.

Ama TOBB ve diğer odalar gibi Türkiye Barolar Birliği de meslek kuruluşudur, avukatlık mesleğiyle ilgili işlemlerin ve belgelerin bir kısmını yapar ve onaylar.

Bütün avukatların meslek kuruluşudur.

Siyaset ve kimlik tercihleriyle oluşacak baro birlikleri meslek işlevlerini güvenl...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ak Parti nereye? 08 Mayıs 2024 | 123 Okunma Yapay zeka çağında müfredat 07 Mayıs 2024 | 1.119 Okunma Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 969 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 2.005 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.449 Okunma