Taha Akyol Hürriyet Gazetesi

Anayasa ve din

CUMHURBAŞKANI Erdoğan anayasada İslam vurgusuna gerek olmadığını belirterek çok tehlikeli olabilecek bir tartışmayı önledi, çok da iyi etti. Türkiye’nin “Anayasada İslam olsun, hayır...

29 Nisan 2016 | 1.080 okunma


CUMHURBAŞKANI Erdoğan anayasada İslam vurgusuna gerek olmadığını belirterek çok tehlikeli olabilecek bir tartışmayı önledi, çok da iyi etti.
Türkiye’nin “Anayasada İslam olsun, hayır olmasın” tartışmasına sürüklenmesinin nelere yol açabileceğini bir düşünün.

Anayasa deyince asıl konuşulması gereken devletin esas teşkilatı ile birey hak ve hürriyetleri gibi konular kenarda kalırdı, anayasa sorunu bir itikat ve laiklik kavgasına dönerdi.

Erdoğan, anayasada neyin olması ve olmaması gerektiğini de doğru ortaya koydu:

“Devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olması esas alınıyorsa, özellikle İslam’a vurgu yapmaya ne diye ihtiyaç olsun? Ben bir Müslüman olarak inancımı istediğim gibi yaşıyorsam mesele bitmiştir.”


AVRUPA VE LAİKLİK
Evrensel hak ve hürriyetler ancak o devletin bir dine ve ideolojiye bağlı bulunmaması, yani “demokratik laik hukuk devleti” olmasıyla mümkündür. Bu özgürlükler sağlanıyorsa “mesele bitmiş”tir, dini ve ideolojik tanımlara gerek yoktur.

Gelişmiş ülkeler bu “tanım” aşamasını bile geçmişlerdir.

Fransa anayasasında laiklik vardır. Bunun sebebi ülke tarihinde Katolik kilisesinin egemenliği ve buna tepki olarak 1789 İhtilali’nin laik cumhuriyeti getirmiş olmasıdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapay zeka çağında müfredat 07 Mayıs 2024 | 924 Okunma Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 969 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 2.005 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.449 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.479 Okunma