Özcan Yeniçeri Yeniçağ Gazetesi

ABD'den demokrasi ithal etmek!

Yapılan seçimlerle başkan olmak için gerekli oyu alan Joe Bıden'in başkanlığının tescil oturumunun yapıldığı sırada Amerikan tarihinin daha önce hiç şahit olmadığı olaylar...

08 Ocak 2021 | 118 okunma

Yapılan seçimlerle başkan olmak için gerekli oyu alan Joe Bıden'in başkanlığının tescil oturumunun yapıldığı sırada Amerikan tarihinin daha önce hiç şahit olmadığı olaylar yaşandı.

Seçimi kaybeden Donald Trump'ın destekçileri, Biden'in başkanlığının tescil oturumunun yapıldığı Kongre Binasını bastılar. Senato Başkanı sıfatıyla oturumu yönetim Başkan Yardımcısı Mike Pence'in güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı. Büyük bir arbede ve kaos yaşandı. Kent genelinde on beş günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Dört ölü ve onlarca tutuklu var. Hâlihazırdaki başkan Trump, Ulusal Muhafızları Kongre Binasına girme emrini verdi.

Bütün bunlar Amerika gibi bir ülkede yapılan bir seçimin sonuçlarının hazmedememenin sonucu olarak oluyor. O Amerika ki, 15 kez çeşitli ülkelere demokrasi götürmek gerekçesiyle askeri müdahale yapan ülkeydi.

Başkan adayı Trump'ın seçim sonuçlarını kabul etmemesi üzerine taraftarlarını gösteri için sokağa çağırması sonucu baskın ve çatışmalar ortaya çıkmıştır. ABD'de kutuplaşan siyasetin bir tarafında Trump varsa diğer tarafında da Joe Biden var.

Özellikle Türkiye konusunda Biden'in tavrı demokrasiden ne anladığını ortaya koyar niteliktedir. Ne demişti Biden?

Türkiye'de "Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım". Biden, Türkiye'de muhalefeti desteklemek suretiyle Erdoğan'ı iktidardan uzaklaştırmak stratejisini önermişti. Ve diyor ki (her zaman yaptığımız gibi) Türkiye'de iktidarı darbeyle değil seçim süreciyle indirmeliyiz!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 298 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 330 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma