Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Telomerlerinizi koruyun

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Telomerlerinizi koruyun' başlıklı yazısını kaleme aldı.

11 Kasım 2023 | 269 okunma

Sağlıkta bazı konular var ki ya hiç gündemden düşmez ya da sık sık yeniden hatırlanır, gündeme getirilir.

“TELOMER-UZUN ÖMÜR İLİŞKİSİ” de bunlardan biridir. İsterseniz gelin önce “Telomer nedir, neyin nesidir?” onu bir anlayalım/hatırlayalım. “Telomer neden önemlidir?” sorusunu daha sonra yanıtlayalım. “Telomerimize nasıl sahip çıkarız?” sorusunun yanıtını ise en sona, “TELOMER MANİFESTOSU”na bırakalım.

İYİ BİLGİ TELOMER GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ

Telomer DNA materyalinin yani genetik şifre kutumuzun saklı olduğu ayakkabı bağı şeklindeki çapraz/X harfine benzer yapılanmanın uç kısımlarını kaplayan ve koruyan, DNA’da saklanan kalıtımsal genetik bilgilerin yıpranıp bozulmasını önlemek üzere tasarlanan, kısacası “her şeyimiz” gibi kabul edebileceğimiz kromozomlarımızın sağlamlığını garanti altına alan özel bir yapıdır. Ayakkabı bağlarımızı DNA gibi düşünürsek, telomerler o bağların ucundaki sert plastik yapılı koruyucu uç materyaller gibidir. Hücrelerimizin her bölünmesinde o materyalin/telomerin ucu biraz kısalır. Telomer kısaldıkça da o hücre giderek yaşlanır. Kısalma kritik bir düzeye geldiğinde ise o hücre gücünü, kuvvetini, fonksiyonunu, kısacası gençliğini kaybetmeye, bölünüp çoğalma yeteneğini sıfırlamaya başlar. Daha özet bir tanımla “yaşlanıp, ölüme hazırlanır!”.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 722 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 525 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.005 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.495 Okunma