Ömer Lekesiz Yeni Şafak Gazetesi

Göz, görme ve görü

İhsan Fazlıoğlu Hocamız, Klasik Düşünce Okulu’nda, her Cuma saat 18:00’de İbnü’l-Heysem’i anlatıyor. Fazlıoğlu’nu, önceden kararlaştırıldığından iptali mümkün...

21 Nisan 2019 | 61 okunma

İhsan Fazlıoğlu Hocamız, Klasik Düşünce Okulu’nda, her Cuma saat 18:00’de İbnü’l-Heysem’i anlatıyor.

Fazlıoğlu’nu, önceden kararlaştırıldığından iptali mümkün olmayan şahsi programlarım yüzünden bizzat dinleyemediğim için büyük bir üzüntü duyuyorum ve bu üzüntümü malum eksikliğimle birlikte (bizzat dinlemenin keyfini ve bereketini tam veremese de) o sohbetlerin videolarını izleyerek gidermeye çalışıyorum.

Öncelikle Fazlıoğlu, akademik söyleyişle bir bilim felsefecisidir; bu felsefeyi matematik ve fizik esasından olduğu kadar Fıkıh, Kelam, Felsefe, Tarih ve ahlak ilimleriyle, İslami bilimler esasında anlatabilen müstesna bir isimdir.

İbnü’l-Heysem’e gelince.

O, camera obscura’yı (ilk-el fotoğraf makinasını) icad eden isimdir.

Gerçi Fazlıoğlu’nun Klasik Düşünce Okulu’ndaki ilk sohbetinde de vurguyla belirttiği gibi, birinin felsefeci, diğerinin matematikçi olduğu sanılan iki İbnü’l-Heysem var. Bunların çalışmaları nerede bitişiyor, nerede ayrılıyor, diğer bir söyleyişle hangi iş ve nazariyat hangisine aittir tam olarak bilinemiyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a 07 Mayıs 2024 | 13 Okunma Ukbe b. Nâfi’nin cehdi 02 Mayıs 2024 | 402 Okunma İslâmî hareketten kavramlar savaşına… 30 Nisan 2024 | 138 Okunma İslâmcılık teriminin siyasî soykütüğü 27 Nisan 2024 | 162 Okunma Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 103 Okunma