Meral Tamer Milliyet Gazetesi

Yetişkin nüfusun % 4’ünün bankada tasarruf hesabı var

Forum İstanbul 2015’te bu yıl 2 gün boyunca uzman konuşmacıların çok iyi hazırlanmış sunumlarıyla gerek Türkiye ekonomisinin kendi dinamikleri, gerekse küresel ekonomideki konumu hakkında çok güncel, hatta...

01 Mayıs 2015 | 120 okunma

Forum İstanbul 2015’te bu yıl 2 gün boyunca uzman konuşmacıların çok iyi hazırlanmış sunumlarıyla gerek Türkiye ekonomisinin kendi dinamikleri, gerekse küresel ekonomideki konumu hakkında çok güncel, hatta kimi zaman şaşırtıcı bilgiler edindik.
Örneğin DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş’in sunumundan sizlere aktardığım alttaki tablo, sadece beni ve salondaki katılımcıları değil, Ateş’in kendisini de şaşırtmış. Türkiye’de bankalarda tasarrufu olan yetişkin nüfusun toplam nüfus içindeki payı % 4.
İnsan önce herhalde yanlış yazılmış diye düşünüyor; hele hemen yandaki sütunda kredi kartı sahiplerinin toplam nüfusa oranının % 45 olduğunu görünce... Ama hayır; hata falan yok. Zaten iç tasarruf oranımızın son 10 yılda % 24’ten % 13’lere gerilediğini, toplumda son yıllarda borçlanarak yaşama eğiliminin arttığını biliyoruz. Yetişkin nüfusun % 45’inin kredi kartının olması da bu eğilimi doğruluyor.
Tabloda da görebileceğiniz gibi bankada tasarrufu olanların bizden az olduğu tek ülke % 1’le Pakistan; ancak orada kredi kartı sahiplerinin oranı da % 1.

Hangi sektörler?
Ateş, “Orta Gelir Tuzağı ve bankacılık sektörünün bunu aşmadaki rolü” başlıklı konuşmasında Türkiye’nin Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkabilmesi için istihdam yaratıp gelirlerini artırması gerektiğini, bu noktada tasarrufları artırıp yatırımları iç kaynakla fonlamanın önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin demografisi dolayısıyla eğitim ve sağlık, coğrafyası dolayısıyla gemicilik ve turizm, geçiş ekonomisi olduğu için de altyapı ve enerjinin öncelikli sektörler olduğuna dikkat çeken Ateş’e göre “Türkiye şu anda çok kritik bir evreye giriyor. Bir sıçrama yapabilmesi için finansal kapsayıcılığı ve finansal okuryazarlığı mutlaka artırması; bankacılığı kaldıraç olarak kullanması lazım.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem 07 Ağustos 2015 | 276 Okunma Bir başka olur Çin Borsası’nın düşüşü! 05 Ağustos 2015 | 352 Okunma Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi! 02 Ağustos 2015 | 428 Okunma Batı’da eşler, Türkiye’de aile, çalışan kadına destek 31 Temmuz 2015 | 273 Okunma Ertem, eşi ve 3 oğluyla 5 kişilik basketbol takımı 29 Temmuz 2015 | 371 Okunma