Mensur Akgün Karar Gazetesi

Dünyanın bir başka büyük sorunu: Eşitsiz mübadele

"Eşitsiz Mübadele” benim kuşağım siyaset bilimcilerin ve iktisatçıların yabancısı olmadığı bir kavram. 1940’lı yılların Prebisch-Singer hipotezinin eleştirisine dayanan, ifadesini en iyi Arghiri...

05 Kasım 2023 | 102 okunma

"Eşitsiz Mübadele” benim kuşağım siyaset bilimcilerin ve iktisatçıların yabancısı olmadığı bir kavram. 1940’lı yılların Prebisch-Singer hipotezinin eleştirisine dayanan, ifadesini en iyi Arghiri Emmanuel’in 1962 yılında yayınlanan çalışmasında bulan, sonra da Marksistler başta olmak üzere farklı ekollerden araştırmacılar tarafından geliştirilen bir tez.

Kabaca kapitalist dünya ekonomisinin, özellikle de bu ekonominin tam merkezinde olanların eşit olmayan emek sömürüleri nedeniyle karlı çıktıklarına, çevrede yer alan ülkelerdeki işçilerin daha az ücretle, köle gibi çalışıp ve tabii ki öyle yaşayıp merkezdeki ülkeleri, ekonomileri beslediklerine, onların siyasi istikrarına ve iş huzuruna katkıda bulunduklarına işaret ediyor.

Mesela ayda 75 dolar alan Bangladeşli bir işçi emeğiyle ürettiği ucuz elbiseler, pantolonlar ve daha kim bilir neler nelerle bir yandan H&M, Zara, Levi’s, Marks and Spencer, Primark gibi markaları zengin ederken, diğer yandan da Almanya ve Hollanda’da 2000, Macaristan’da 700 Euro olan asgari ücretlinin giyim ihtiyaçlarını param az demeden karşılamasına yardımcı oluyor.

Üstelik de endüstriyel ürünlerin çoğunun fiyatı dünya pazarında...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hukukun üstünlüğü sağlansın da... 08 Mayıs 2024 | 83 Okunma Goliascı şairlerin sözleri Orff’un müziğiyle birleşince… 05 Mayıs 2024 | 66 Okunma Kavramlar arasında boğulmaya çalışılan bir öğrenci hareketi... 01 Mayıs 2024 | 67 Okunma Sakin geçen bir 24 Nisan’ın ardından… 28 Nisan 2024 | 107 Okunma Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 137 Okunma