Latif Erdoğan Yeni Akit Gazetesi

Eğitimde Risale-i Nur formülü (5)

Daha önceki eğitimle ilgili yazılarda kazanılması gereken insani kavramlar olarak, acz, fakr, şefkat, tefekkür ve şevk üzerinde kısaca da olsa durduk. Bugünkü yazımızı da yine kazanılması gereken insani...

29 Temmuz 2023 | 246 okunma

Daha önceki eğitimle ilgili yazılarda kazanılması gereken insani kavramlar olarak, acz, fakr, şefkat, tefekkür ve şevk üzerinde kısaca da olsa durduk. Bugünkü yazımızı da yine kazanılması gereken insani değerlerden olmak üzere şükür üzerinde duracağız.

Altıncısı: Şükür. Şükre sebep, teşekküre gerekçe sayısız, sınırsız ve sonsuzdur. İlmi vücuttan harici vücuda, “aynı sabite” denilen ilk varlık ürpertisini benliğimizde hissedişimizden içinde bulunduğumuz  görünürler evrenine (alemi-i şuhut) gelişimize dek geçirdiğimiz oluş ve bulunuş serüvenin bütününde söz konusu gerçekle iç içeyiz.

Böylesi yakınlık bazen konum körlüğüne sebep olsa da, her daim kayıplarımızın hatırlatıcı etkisinin devreye girmesi, fıtri bir yönelişle şükre meyletmemize yeterlidir. Bu bağlamda, kazandıklarımız da kaybettiklerimiz de şükre birer gerekçedir. Yokluk varlıkla, darlık bollukla, yaşlılık gençlikle, hastalık sıhhatle, ölüm hayatla eşdeğer nimetlerdir.

Yetinme etiği ile şükür psikolojisi arasındaki döngüsel ilişki açıktır. Elde edilen her nimetin...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sünnetullah/ontoloji kuralları 11 Mayıs 2024 | 213 Okunma Not defterimden 04 Mayıs 2024 | 174 Okunma Üç zulmet - Üç nur - O fotoğraf 27 Nisan 2024 | 525 Okunma İran meselesi 20 Nisan 2024 | 513 Okunma Kıssadan hisse: Ağır emanet 13 Nisan 2024 | 410 Okunma