Hilal Kaplan Sabah Gazetesi

Mazlum Başbakanım

Üç yıl önce, darbeci askerlerce kaldığı konut basılan ve ailesiyle birlikte suikaste uğramaktan dakikalar kala kurtulan Cumhurbaşkanı, hapsedilen, hücresinde işkenceye uğrayan ve idam edilerek öldürülen Başbakan Menderes'in son durağı Yassıada'daydı...

27 Mayıs 2019 | 3.504 okunma

Tarihimizdeki ilk darbenin 59. yıldönümünde, tarihimizde ilk kez askerî darbeyi püskürtmüş olan Başkan, Yassıada'daydı. Seçilmiş Başkan, mazlum Başbakan'a milletimizin dua ve selamlarını getirdi.
Adnan Menderes ve bakanlar dahil yaklaşık 600 Demokrat Partili, Menderes hükümetinin Yassıada'da inşa ettirdiği spor salonunda yargılanmıştı.
Menderes, Maliye ve Dışişleri bakanları Hasan Polatkan ile Fatin Rüştü Zorlu'nun idam kararları burada alındı. Menderes ve bakanlar, Demokrat Partili bürokratlar buralarda işkenceye uğradı. İdamına üç saat kala, Menderes'e, defalarca "İstirham ediyorum, yapmayın" demesine rağmen prostat muayenesi işkencesi burada yapıldı.
Yassıada, 2013'te Demokrasi ve Özgürlükler Adası ilan edildi. Yapımı yıl sonu bitecek proje kapsamında, kendine "Yüce Adalet Divanı" diyen aşağılık yargılamanın gerçekleştiği spor salonu ile adanın merkezinde bulunan şato ve altındaki zindanları kapsayan tarihi tüm yapılar muhafaza edilerek toplumsal hafızamıza kazandırıldı.


YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeniden başlayanların şehri 03 Mayıs 2024 | 206 Okunma Ölümlere sebep olan biri var 01 Mayıs 2024 | 146 Okunma Taksim’e değil Gayrettepe’ye bak 30 Nisan 2024 | 1.510 Okunma Bir imha kampı olarak Gazze 26 Nisan 2024 | 1.330 Okunma Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 607 Okunma