Fehmi Koru Fehmi Koru

Seçime doğru: Vaatler, yeni buluş ve gelişmeler anketlere nasıl yansıyor?

“Eskiden” diye başlayan cümleler kurulduğunda herhalde en az on yıl öncesi kast edilir; hiç değilse benim lügatimde o sözcüğün anlamı zaman açısından böyle bir ağırlık...

06 Mayıs 2023 | 3.207 okunma

“Eskiden” diye başlayan cümleler kurulduğunda herhalde en az on yıl öncesi kast edilir; hiç değilse benim lügatimde o sözcüğün anlamı zaman açısından böyle bir ağırlık taşır. Ancak seçimler söz konusu olduğunda aynı sözcük bizde çoktandır daha yakın bir zamana işaret ediyor.

Gerçekten de eskiden iki turlu bir seçim söz konusu değildi. Eskiden seçim kazanabilmek için ‘%50+1’ oy alma şartı da gerekmiyordu. Eskiden seçim tarihi yaklaştığında kritik görevler ifa edilen üç bakanlığın başında yer alan bakanlar -içişleri, adalet ve ulaştırma bakanları- yerlerini tarafsız kişilere bırakırlardı.

Bütün bunlar 2017 yılında yapılan halkoylaması sonucunda değişen sistemle birlikte tarihe karıştı.

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için artık oyların ‘%50+1’inin alınması ve bu şart yerine gelmediği takdirde ilkinden 15 gün sonra ikinci tur seçimin yapılması gerekiyor. Kritik konumdaki bakanlar için de tarafsız olma kimliği aranmıyor.

İyi mi oldu bu değişiklikler?

Sanırım, şu sırada canla başla yeniden seçilme çabası içerisindeki AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile partisinin öndegelen kurmayları bu soruyu kendilerine sıklıkla soruyorlardır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Türkiye yüzyılı: Maarif modeli’ 100 yıl önceyi mi, yoksa önümüzdeki 100 yılı mı esas alarak çocuklara eğitim vermeyi öngörüyor?  06 Mayıs 2024 | 204 Okunma Birileri hep gizli kalacağını sansalar bile, gerçekler gün gelir mutlaka ortaya çıkar  05 Mayıs 2024 | 1.864 Okunma İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 1.587 Okunma CB Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşmesi samimi havada geçmiş.. Bu bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı… 03 Mayıs 2024 | 1.251 Okunma İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 879 Okunma