Fehmi Koru Fehmi Koru

Katar “Değer miydi?” sorusunu sorduran bir çılgın projenin sahibi olarak tartışma konusu

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (20.11.2022)'' Katar “Değer miydi?” sorusunu sorduran bir çılgın projenin sahibi olarak tartışma konusu'' başlıklı yazısı.

20 Kasım 2022 | 940 okunma

Takvime bağlı her şey günü geldiğinde gerçekleşiyor.

Dünya kupası gibi.

Neredeyse 12 yıl öncesinden ne zaman ve nerede yapılacağı kararlaştırıldığı halde, karşı çıkanlar yüzünden veya verilen söz yerine getirilemeyeceği umularak, o uzun yıllar boyunca başka bir yer ve zaman diliminde yapılması beklenen ‘dünya kupası’ bu akşam ilk maçla başlıyor.

Dünya kupası oynama hakkını bir kez bile kazanamamış bir ülkede: Katar’da… 

Her zaman futbolun ulusal liglerde tatile girdiği yaz -haziran, temmuz- aylarında yapılmasına alışıldığı halde, o aylarda Katar maç oynanamayacak kadar sıcak -yaklaşık 50 derece- olacağı için bu günlere -kasım, aralık aylarına- kaydırılması gerekti dünya kupasının…

Tahmin edilebileceği üzere, Katar’da eş-zamanlı birkaç maçın oynanmasını sağlayabilecek sayı ve evsafta futbol sahası yoktu; orada yapılması kararlaştırıldıktan sonra, yeni sahalar ve çok sayıda futbolseveri ağırlayabilecek altyapı inşası için kollar sıvandı ve geceli gündüzlü çalışılarak bugünlere gelindi küçük Körfez ülkesinde.

Daha önce ev sahipliğini üstlenmiş ülkelerden bazısı, yükü tek başına taşımak yerine, masrafı paylaşabileceği başka bir ülkeyle ortaklık yolunu seçebilmişti. Katar da tek başına sorumluluk taşımaktansa bir -hatta birden fazla- Körfez ülkesiyle ortak bir organizasyon yoluna gidebilirdi.

Gitmedi.

Zengin ülke olduğunu dünya aleme ilan etmeyi tercih etti.

Resmen açıklanan rakamlara göre, ev sahibi ülke, bu amaçla tam 229 milyar dolar harcadı.

Milyon değil harcanan, milyar dolarlar… [Rusya 2018 dünya kupası için bu rakamın 15’te birini harcamıştı.]

Harcanan yüklü miktarın 150 milyon dolarının, neredeyse iptal edilebilecek kadar sert itirazlara maruz kalan Katar’da yapılabilmesi için PR çalışması üstlenen İngilizlerin efsane futbolcusu David Beckham’a ödendiği anlaşılıyor. Zamanı geldi ve kupa Katar’da yapılıyor, bu durumda Beckham o parayı hak etmiş sayılabilir.

Herkesin merak ettiği, 2022 kupası ev sahibinin Katar olarak belirlenmesini kararlaştıran FIFA üyelerine para ödenip ödenmediği…

FIFA’nın bu kararı alan başkan ve üyelerine bu kuşku yüzünden çoktan el çektirildi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Türkiye yüzyılı: Maarif modeli’ 100 yıl önceyi mi, yoksa önümüzdeki 100 yılı mı esas alarak çocuklara eğitim vermeyi öngörüyor?  06 Mayıs 2024 | 1.595 Okunma Birileri hep gizli kalacağını sansalar bile, gerçekler gün gelir mutlaka ortaya çıkar  05 Mayıs 2024 | 1.922 Okunma İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 1.609 Okunma CB Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşmesi samimi havada geçmiş.. Bu bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı… 03 Mayıs 2024 | 1.257 Okunma İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 879 Okunma