Fadime Özkan Star Gazetesi

Hükümet Temizöz Davası’na müdahil olsun!

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993-95 yılları arasında işlenen 21 faili meçhul cinayetle ilgili açılan ve aralarında Emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre...

10 Kasım 2015 | 151 okunma

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993-95 yılları arasında işlenen 21 faili meçhul cinayetle ilgili açılan ve aralarında Emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da bulunduğu 8 kişinin yargılandığı dava, 5 Kasım’da sanıkların beraatıyla sonuçlandı. Beraat gerekçesi delil yetersizliği olarak gösterildi.

Halbuki aradan geçen 22 yıla rağmen olaylara tanıklık eden çok sayıda insan vardı ve mahkemede birbiriyle tutarlı şekilde ifade vermişlerdi. Lakin Mahkeme Heyeti, 48 duruşmadır “suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, adam öldürmeye azmettirme ve adam öldürme suçlarından” yargıladığı sanıkları “kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığı” gerekçesiyle salıverdi.

Temizöz-JİTEM davasını başından beri takip eden avukatlara göre karar yanlış ve Yargıtay’dan ve AYM’den dönmezse mutlaka AİHM’den dönecek. Buna benzer birkaç dava daha var ayrıca, beraatle ya da zaman aşımıyla düşen.

Adaletin tecelli etmemesi, suçlunun cezalandırılması beklentisinin boşa çıkması bir sorunken, kararın PKK-HDP siyasi hattı tarafından siyaseten sömürülmesi ayrı bir sorun.

Davayı yakından takip edenlerin vurguladığı birkaç nokta var: Dava paralel yapı tarafından hükümete çakmak için açılmıştı. PKK-HDP hattı ise dava başladığında mahkeme kapısında gösteri fotoğrafı çektirip ortadan kaybolmasına, duruşmaları takip etmemesine rağmen şimdi kararın faturasını AK Parti’ye kesmeye çalışıyor. Benzer bir tutum Türk solunda da var. Ergenekon Davası’na “Fırat’ın ötesine geçmiyor” bahanesiyle kayıtsız kalan Türk solu Cizre’de işlenen geçmiş suçların Eskişehir’de görülen davasına da lütfedip ilgi göstermedi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 372 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 724 Okunma