Arslan Bulut Yeniçağ Gazetesi

Şantiye şefi ve vatandaşın hukuku!

Baroların seçim sisteminin değiştirilmesi ve her ilde tek baro yerine çoklu baro kurulmasını isteyen bizzat Tayyip Erdoğan'dır. Erdoğan, bunu AKP Genel Başkanı sıfatı ile istemektedir. Çünkü...

23 Haziran 2020 | 2.464 okunma

Baroların seçim sisteminin değiştirilmesi ve her ilde tek baro yerine çoklu baro kurulmasını isteyen bizzat Tayyip Erdoğan'dır. Erdoğan, bunu AKP Genel Başkanı sıfatı ile istemektedir. Çünkü Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya göre "Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder."

Baro seçimlerinde önce "nısbi temsil olsun, yeteri kadar oy alan bütün gruplar baro yönetimine girebilsin" denildi ama bu görüş, bütün seçim sistemlerini tartışmaya açacaktı... Bu mantıkla, "Belediye yönetiminde, yeteri kadar oy alan partiler temsil edilsin" veya "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci olan aday da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olsun" mantığı aynıdır. Neyse ki bundan vazgeçildi ama "çoklu baro"da ısrar ediliyor.

İki bin avukatın bir araya gelerek baro kurmasını sağlayacak tasarı, henüz Meclis'e sunulmadı ama dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde böyle bir uygulama yok.

***

Peki ne isteniyor barolardan? Adı üzerinde baro… Mensupları avukat, yani hukuk okumuş insanlar. Görevleri, yargının üç unsurundan biri olarak adaleti sağlamak... Durum böyle olunca, iktidarların hukuka aykırı işlem ve eylemlerine de önce baroların karşı çıkması doğaldır. İktidar, bütün kaleleri ele geçirdiği halde baroların ayakta durmasına tahammül edemiyor ve bu duruma bir son vermek istiyor. Yeter ki baroların etkinliği sona ersin!

Baro başkanları, bu sebeple Ankara'ya yürüdü. Çünkü artık herkesin hakkı çiğnendikten, ülkede yeterince kutuplaşma meydana getirildikten sonra sıra avukatların meslek kuruluşunu parçalamaya geldi. İdeolojik veya siyasi olarak hatta cemaatler gibi bölünmüş barolar kurulsun isteniyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.561 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.096 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 883 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 885 Okunma