Alican Değer Yeni Birlik Gazetesi

Evlilik programları yasaklandı mı yasaklanmadı mı?

Evlilik programları KHK ile durduruldu mu? Durdurulmadı mı? Durdurulan başka bir şey miydi? Yoksa herkes kendi istediği gibi mi algılıyor? Her şey bugün belli olacak. 1 Mayıs nedeniyle tatil yaparlarsa en geç yarın. Bildiğiniz...

01 Mayıs 2017 | 526 okunma

Evlilik programları KHK ile durduruldu mu? Durdurulmadı mı? Durdurulan başka bir şey miydi? Yoksa herkes kendi istediği gibi mi algılıyor? Her şey bugün belli olacak. 1 Mayıs nedeniyle tatil yaparlarsa en geç yarın.

Bildiğiniz gibi ‘Evlilik’ programları ciddi tepkiler çekiyor. İşin doğası, bu programlar evlilik gibi kutsal bir kuruma dayansa da, kendi içlerindeki rekabet yüzünden boku çıkmış durumda. Kiralık gelin ve damat adayları acaba programlardan maaş almaya devam edecekler mi? İşte bütün mesele bu.

Önceki gün yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname de şu ifadeler vardı:

“Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, ...” yer verilemez. İşte akılları karıştıran da bu oldu. Toplumun ve tabii yayıncıların önemli bir bölümü bunu evlilik programları kaldırıldı olarak yorumladı.

Buna karşılık aynı yayın grubu içindeki televizyonlarında evlilik programları yayınlanan gazeteler ise bunun kimi kanallarındaki ‘arkadaşlık’ programlarına yönelik olduğunu iddia ettiler. Onlara göre yasak, arkadaşlık programlarına gelmişti. Ama kendileri ‘evlilik’ programıydı. (Aslına bakarsanız, evlilik programı adı altındaki majör programlar, arkadaşlık programı bile değil. Çünkü tümüyle şov.)

Neyse dediğim gibi herkes kendi tarafından yorumlama eğiliminde. Ama eğer bir grubun anlamak istediği gibi, bu KHK sadece adında arkadaşlık geçen programları durdurmaya yönelikse, amaçlanan şeyin oluşmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü eğer tüm bu tür programlar değil, sadece bir kısmı hedeflenirse, hedef alınanlar rahatlıkla kamuflaja bürüneceklerdir. Eğer evlilik programları devam edecekse, arkadaşlık programları da adlarındaki ‘arkadaşlık’ lafını çıkarıp ‘evlilik’e çevireceklerdir. Üstelik kimsenin diyecek bir şeyi de kalmayacaktır. Çünkü kendi açılarından haklı olacaklardır. Yasa, kanal gözetilerek uygulanamayacağı için de oluşan ve oluşacak tüm sakıncalar devam edecektir. Tüm evlilik programlarına çıkıp birbirleriyle tanışanlar da evlenmek zorunda kalacak. Öyle ya, eğer ucunda evlilik yoksa bunun adı ‘Tanıştırma” programı olmaz mı?

Aslında Kanun Hükmünde Kararname’ye dikkat edildiğinde yasaklamanın yanında RTÜK’ün elini çok güçlendiren başka bir düzenlemenin getirildiği de dikkat çekecektir. Ve inanın bu ‘evlilik’ ve/veya ‘arkadaşlık’ programı yapma inadındaki kanallar için daha büyük bir risk.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma