Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

Mali’de cumhurbaşkanlığı seçimleri

Mali, beş yıl önce önemli çalkantılara sahne oldu. Bu ülkede 28 Temmuz 2018 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirildi. 24 adayın yarıştığı seçimlerde ilk turda kimse yüzde...

18 Ağustos 2018 | 2.089 okunma

Mali, beş yıl önce önemli çalkantılara sahne oldu. Bu ülkede 28 Temmuz 2018 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirildi. 24 adayın yarıştığı seçimlerde ilk turda kimse yüzde elli oranını aşamadı. O yüzden dokuz gün sonra ikinci tur seçim yapıldı. İkinci tur seçimlere kalanlar ülkede cumhurbaşkanlığını elinde bulunduran İbrahim Ebu Bekir Keita ile ana muhalefet lideri Soumaila Cisse idi. 

İkinci tur oylamada cumhurbaşkanı İbrahim Ebu Bekir Keita oyların %67.17’sini kazanarak birinci oldu. Ülkenin eski Maliye Bakanı olan rakibi Soumaila Cisse ise oyların %32.83’ünü kazandı. Seçimlerin ikinci turunun resmî sonuçları ise iki gün önce Perşembe sabahı açıklandı. Fakat sonuçların resmiyet kazanması için Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanması gerekiyor. 

Ancak seçim sonuçları ülkedeki muhalefeti tatmin etmedi. Muhalefet partileri seçimlerin dürüstçe olmadığını ve hile karıştırıldığını iddia ederek sonuçları reddettiler. Muhalefet partilerinin yetkilileri seçimlerin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını dile getirdiler. 

Seçimler hakkında yorum yapanlar halkın seçimlere çok fazla ilgi göstermediğini ve sonuçları da çok fazla önemsemediğini dile getirdiler. Çünkü Mali ahalisinin zihnini bu sıralarda seçimler ve kimin seçileceğinden ziyade can güvenliği ve geçim meselesi meşgul ediyor. Çünkü ülke halkının yarıdan çoğu yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra ülkedeki silahlı gruplar da varlığını sürdürüyor. 

Mali, nüfûsunun yüzde doksanı Müslüman olan bir Batı Afrika ülkesidir. Yönetimin etnik ayrımcılığa dayalı politikalarından dolayı uzun süreden beri bir Tuareg sorunu yaşıyor. Bu sorun yine ulusçu, laik ve Batıcı anlayışa sahip Azavad Ulusal Kurtuluş Cephesi adlı bir ayrımcı gerilla hareketinin ortaya çıkmasına neden oldu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hindistan’da seçim ve Müslümanlar 18 Mayıs 2024 | 168 Okunma Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 189 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 207 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma