Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

Lübnan’da şimdi de cumhurbaşkanlığı krizi

Lübnan’da küresel emperyalizmin geriye bıraktığı etnik, dini ve mezhebi ayrımcılık temeline dayanan sözde demokrasiye göre devletin üst kademeleri ve parlamentodaki sandalyeler belli kontenjanlara göre...

26 Kasım 2022 | 77 okunma

Lübnan’da küresel emperyalizmin geriye bıraktığı etnik, dini ve mezhebi ayrımcılık temeline dayanan sözde demokrasiye göre devletin üst kademeleri ve parlamentodaki sandalyeler belli kontenjanlara göre paylaştırılmıştır.

Cumhurbaşkanının da Maruni Hıristiyanlardan olması gerekiyor. Fakat cumhurbaşkanı meclisteki oylamayla seçiliyor ve bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için seçim oturumunun birinci oylamasında en az üçte iki oranında oy alması gerekiyor. Sonraki oylamalarda ise salt çoğunluğun desteğini alması yeterli oluyor. Dolayısıyla aday kendisi her ne kadar Maruni kesimden olsa da cumhurbaşkanı seçilebilmesi için diğer kesimlerden de bazı oluşumlarla ittifak sağlaması ve onların da desteğini alması gerekiyor.

Lübnan’da bundan önceki dönemde de cumhurbaşkanı seçilmesi konusunda uzun süren bir kriz yaşanmıştı. O zaman iki buçuk yıla yakın bir süre devam eden cumhurbaşkanlığı seçimi meselesi sonuçta Hizbullah’ın desteklediği Mişel Avn üzerinde ittifak sağlanmasıyla çözülmüştü.

Mişel Avn’ın görev süresi 31 Ekim...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hindistan’da seçim ve Müslümanlar 18 Mayıs 2024 | 21 Okunma Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 188 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 207 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma