Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

Hangisi sütten çıkmış ak kaşık oldu?

Makyavelist devlet felsefesinde değer yargıları değil devlet çıkarları önemlidir. Dolayısıyla bir ülkenin dost olması için insan haklarına ve hukuka saygılı olması o kadar önemli değildir....

22 Nisan 2023 | 91 okunma

Makyavelist devlet felsefesinde değer yargıları değil devlet çıkarları önemlidir. Dolayısıyla bir ülkenin dost olması için insan haklarına ve hukuka saygılı olması o kadar önemli değildir. “Dost” olup olamayacağına karar verilirken, sicilinde birtakım katliamlar olup olmamasına ya da o katliamları işlediği sırada sahip olduğu zihniyetle bugünkü zihniyeti arasında bir fark olup olmadığına bakılmaz.

Bunun adını şimdi “reel-politik” koymuşlar. Yani “gerçekçi siyaset (!)”... Makyavelizm ve pragmatizm zihinlerde çok iyi bir çağrışım yapmadığından böyle bir isim değişikliğine ihtiyaç duyulmuş. Ancak içerik değişmedikten sonra ismin değişmesi bir şey değiştirmiyor.

Aslında bir şeyin “gerçek” olmasından önce “hak” olması önemlidir. Örneğin bugün Doğu Türkistan’ın Çin hakimiyeti altında olduğu bir gerçektir. Ama “hak” mıdır? Siyaset alanında da birtakım çıkar hesaplarını öne alarak haklıya haksız haksıza haklı demektense her zaman haklıdan yana olmak gerekmez mi? Bu iç siyaset için de geçerlidir dış siyaset için de.

Uzun yıllardan...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hindistan’da seçim ve Müslümanlar 18 Mayıs 2024 | 169 Okunma Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 189 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 207 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma