Erdoğanfobikler ve siyasi mutantlar

Avrupa’da giderek yükselen yabancı karşıtlığı, Türk/Türkiye düşmanlığı ve İslamafobi Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı odağa alan bir anafora dönüştü. Her...

Avrupa’da giderek yükselen yabancı karşıtlığı, Türk/Türkiye düşmanlığı ve İslamafobi Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı odağa alan bir anafora dönüştü. Her türlü demokratik ve insani değeri içine alıp öğüten bu anafor Erdoğanfobi ismiyle de anılabilir.

‘Erdoğan’ı devirmek’, ‘Erdoğan’dan kurtulmak’gibi söylemler Avrupa’da büyük bir takıntıya dönüşmüş durumda ve şuursuz tavırların öne çıkmasına yol açıyor.

Avrupa, yeni bir düşman üreterek kendi yaşadığı savrulmayı perdelemeye çalışıyor.Birçok ülkede İslam ve Türkiye karşıtı o kadar çirkin tepkiler ortaya çıkıyor, fanatizm ve ırkçılık o kadar yükseliyor ki, bunları örtmek için sözümona bir diktatör uyduruluyor ve yapılan saçmalıklar ona karşı bir tavır gibi gösterilerek meşrulaştırılmak isteniyor. 

Avrupa artık kendi kendisini kandırmaktan vazgeçmeli ve acı hakikatle yüzlemeli… Bugün birçok ülkede siyasi akıl değişmiştir ve merkez siyasetler çökerek marjinallik hâkim olmaya başlamıştır. Çöken sadece merkez siyaset değil, Avrupa Birliği’nin üzerinde yükseldiği değerlerle şekillenen sosyal-kültürel-siyasal alandır. 

Sokakta ve siyasette öyle bir iklim üretiliyor ki, bunun AB değerlerini örselediğine hiç şüphe yok. Irkçı/fanatik akımlar veya onların rüzgârından etkilenen popülist aktörler

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda teşkilatı, tabanı, siyasi bir geçmişi ve mefkuresi olan tüm hareketler bozguna uğradı, ırkçı bir parti ve popülist bir siyasetçi ikinci tura kaldı.

Fransa seçimlerinde yaşanan bu tablo ile Fransız siyaset bilimci geçinen Defarges’in suikast söylemi birbirinden bağımsız yorumlanamaz. İslam’a ve yabancı gördükleri her şeye savaş açan siyasetçiler ile bilim adamı geçinen bu soytarının teneffüs ettiği siyasi atmosfer aynıdır. Bu siyasi atmosfer Fransa’nın Devrimden sonra inşa edilen siyasi yapının sarsılmaya başladığını gösteriyor. Fransız devrimi Aydınlanma felsefesinin eşitlik, özgürlük, adalet, çoğulculuk, halkların kardeşliği gibi kavramları yapıtaşları olarak görmüştü. Le Pen’in veya Defarges’in kafası, işte bu paradigmayı çökertmeye çalışıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 465 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 771 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 210 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 228 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar