İyi bir yönetici neyi bilmeliymiş!

Kaymakam, dosyayı görmeyip “sümen altı” yapacağına, 20 gün kapatma cezası verir!.. Yıl 1977-1978… Erzincan’ın ilçesi Kemah’ta memurların gidip hoşça vakit geçirebilecekleri bir yer...

Kaymakam, dosyayı görmeyip “sümen altı” yapacağına, 20 gün kapatma cezası verir!..


Yıl 1977-1978… Erzincan’ın ilçesi Kemah’ta memurların gidip hoşça vakit geçirebilecekleri bir yer yoktur. Başta, Mahkeme Başkâtibi Naci olmak üzere birçok memur, bir kulüp açılması için uğraşırlar. Kaymakam Turan Eren, kendisi için değilse de memurları için yararlı olacağını düşünerek yardımcı olur. Ve gerekenler yapılıp açılış gerçekleşir.
Kaymakamın kahve kültürü çok zayıftır. Oyunu, içkiyi, kumarı bilmez de sevmez de. Maiyet memuru iken, Vali Yardımcısı, “İyi bir yönetici, iyi briç bilmeli” diyerek, briç öğretmek istemişti de, onu bile öğrenmemişti. Dolayısıyla, açılış günü dışında kulübe gidip gelmiyordu hiç. Bir süre sonra, “Memurlar Kulübünde gece geç saatlere kadar kumar oynandığı” şikâyetleri gelir. Birkaç açıkgöz, İlçe Doktoru Kaya Gürkök’ü aralarına alıp kumarla parasını sızdırıyorlarmış. Doktor geç saatlere kadar içtiği için, neredeyse her oyunu kaybediyormuş.
Bunu öğrenen Kaymakam, İlçe Jandarma Komutanına kulübü sık sık denetlemesini, kumar oynandığını tespit ederse, kapatılması için gerekenin yapılması emrini verir. Ancak Kulüp Başkanı Mahkeme Başkâtibi Naci ile Hâkim A.Ö. bu denetlemelere karşı çıkar. (Neden karşı çıkarlar ki? Yasalara aykırı bir şeyler mi yapıyorlardı yoksa!)
Bir gece, geç vakitte yapılan bir kontrolde kumar oynandığı tespit edilir. Tutanak, ertesi gün kaymakamın önündedir. Kaymakam, dosyayı görmeyip “sümen altı” yapacağına, 20 gün kapatma cezası verir. Kulüp üyeleri ve özellikle kumar oynayanlar tepki gösterip itiraz ederlerse de, geri dönmez; kararından.
Bir sabah, Adliye Mübaşiri Doğan, elinde bir yazı ile gelip, “Kaymakam Bey, Hâkim Bey size bu yazıyı yolladı. Hemen gerekli evrakları verecekmişsiniz, götürecekmişim” der. Alıp okur yazıyı kaymakam. Hâkim Bey’in arzusu neymiş, bakalım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Günümüzde yaşanmış hatıralar 25 Mart 2024 | 100 Okunma Köyde market tavuğu mu? 05 Ocak 2024 | 142 Okunma İlle vatan ille vatan 04 Ocak 2024 | 68 Okunma "Köylüme selam söyle" 03 Ocak 2024 | 93 Okunma İlaç gibi sohbet 02 Ocak 2024 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar