Anayasa ve din

CUMHURBAŞKANI Erdoğan anayasada İslam vurgusuna gerek olmadığını belirterek çok tehlikeli olabilecek bir tartışmayı önledi, çok da iyi etti.Türkiye’nin “Anayasada İslam olsun, hayır olmasın”...


CUMHURBAŞKANI Erdoğan anayasada İslam vurgusuna gerek olmadığını belirterek çok tehlikeli olabilecek bir tartışmayı önledi, çok da iyi etti.
Türkiye’nin “Anayasada İslam olsun, hayır olmasın” tartışmasına sürüklenmesinin nelere yol açabileceğini bir düşünün.

Anayasa deyince asıl konuşulması gereken devletin esas teşkilatı ile birey hak ve hürriyetleri gibi konular kenarda kalırdı, anayasa sorunu bir itikat ve laiklik kavgasına dönerdi.

Erdoğan, anayasada neyin olması ve olmaması gerektiğini de doğru ortaya koydu:

“Devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olması esas alınıyorsa, özellikle İslam’a vurgu yapmaya ne diye ihtiyaç olsun? Ben bir Müslüman olarak inancımı istediğim gibi yaşıyorsam mesele bitmiştir.”


AVRUPA VE LAİKLİK
Evrensel hak ve hürriyetler ancak o devletin bir dine ve ideolojiye bağlı bulunmaması, yani “demokratik laik hukuk devleti” olmasıyla mümkündür. Bu özgürlükler sağlanıyorsa “mesele bitmiş”tir, dini ve ideolojik tanımlara gerek yoktur.

Gelişmiş ülkeler bu “tanım” aşamasını bile geçmişlerdir.

Fransa anayasasında laiklik vardır. Bunun sebebi ülke tarihinde Katolik kilisesinin egemenliği ve buna tepki olarak 1789 İhtilali’nin laik cumhuriyeti getirmiş olmasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 739 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.210 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar