Kürt hareketi ve aydınlar

PKK belli bir coğrafyaya hâkim olursa orada nasıl bir "özyönetim" kuracak? Bu, maalesef aydınlarımızın dikkatini çekmeyen fevkalade önemli bir sorundur. Terörü eleştiren kalemlerin de birçoğu bunun farkında...

PKK belli bir coğrafyaya hâkim olursa orada nasıl bir "özyönetim" kuracak? Bu, maalesef aydınlarımızın dikkatini çekmeyen fevkalade önemli bir sorundur.

Terörü eleştiren kalemlerin de birçoğu bunun farkında değil. Hele de AKP'ye vurmak için terörden hükümeti sorumlu tutan bazı aydınları anlamak hiç mümkün değil.
Halbuki PKK'nın ideolojisini ve kongre kararlarıyla tespit ettiği yönetim sistemini bilmeden, yaşanan günlük olaylar doğru anlaşılamaz.
Dünkü Hürriyet'te, HDP'li milletvekili Altan Tan, temeldeki bu büyük problemi açıkça ifade etti.

KOMÜNAL DEMOKRASİ!

İngiltere'de, İspanya'da, Kanada'da, Belçika'da ayrılıkçı hareketler var; demokrasiye inandıkları için ya silah bıraktılar ya da zaten hiç silaha başvurmadılar.
Fakat Kürt hareketindeki fevkalade önemli sorun, bu harekete hükmeden KCK denilen "Kürdistan Topluluklar Birliği" adlı yapının demokratik değil, "totaliter" olmasıdır. "KCK Sözleşmesi" adıyla yayınladıkları anayasalarında açıkça "Batılı demokrasi"yi reddediyorlar, bunun yerine bireysel özgürlükleri "yozlaşma" sayan "komünal demokrasi"yi savunuyorlar. Stalin tipi "halk demokrasisi" ve Kaddafi tipi "cemahiriye" (cumhurlar, topluluklar) modellerinin karması totaliter bir sistemdir bu.
"Özerklik"le yetinmeyip "demokratik özerklik" demelerinin de sebebi, Batılı demokrasiye referans değildir, "komünal demokrasi" totalitarizminin vurgulanmasıdır.
HDP'li hukukçulardan bir kişi çıkıp da KCK'nın öngördüğü "komünal demokrasi"nin demokratik olduğunu söyleyebilir mi?!

TAN VE TUĞLUK

Sayın Altan Tan da Kürt siyasi hareketinin "üç konu"da karar vermesi gerektiğini söylerken, aslında bu demokrasi/totalitarizm sorununu dile getiriyor: Batılı anlamda demokratik bir Türkiye'de yaşamak mı, yoksa kan dökerek bölünmek mi?... Batı bloku mu, Ortadoğu mu?.. Demokratik usuller mi, şiddet metotları mı?
Evet, Kürt hareketi ya Batı tipi demokrasiyi benimseyecek ya da Ortadoğu despotizmini!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 725 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.210 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar