Washington bu çelişkilerden kurtulmalı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald J. Trump 45 dakikalık bir telefon görüşmesiyle ilk teması kurmuş oldular. Zaten iki liderin telefonu kapatırken dilekleri de "en...

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald J. Trump 45 dakikalık bir telefon görüşmesiyle ilk teması kurmuş oldular. Zaten iki liderin telefonu kapatırken dilekleri de "en kısa zamanda görüşelim" olmuş.
Görüşmenin faydalı olduğu şuradan belli ki hemen sonrasında sn Trump, CIA Başkanı Mike Pompeo'yu Ankara'ya yolladı. Bu seyahat, CIA başkanının ilk yurt dışı ziyareti. Başkan yardımcısı Mike Pence'in Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile telefonla görüşmesi de o konuşma sonrası ortaya çıkmış oldu. Belli ki iki Başkanın 45 dakikalık görüşmelerinde satır başlarıyla temas ettikleri konuların tafsilatı sahalarıyla alâkalı olarak adı geçen iki Amerikalı tarafından muhataplarıyla ayrıca ele alınacak.
Görüşmeye dair hem ABD ve hem de Türkiye tarafında yapılan açıklamalar örtüşmektedir. Burada birbirini tekzip eden bir husus yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dedikleri 4 başlık altında toplanabilir. FETÖ örgütünün ABD'deki faaliyetlerine son verilmesiyle örgüt liderinin Türkiye'ye iade edilmesi. ABD'nin PYD/YPG'ye yaptığı yardımların kesilmesi. Kuzey Suriye'de bir Güvenli Bölge kurulması. DEAŞ'la ortak mücadele verilmesi.
Görüşmeden hemen sonra CIA Başkanının Ankara’ya yollanması ve Başkan yardımcısının Türkiye Başbakanıyla telefon konuşması yapmasından başka Trump, adamlarına bir FETÖ dosyası hazırlamaları talimatı da vermiştir. Güvenli Bölge fikrine de sıcak bakılmaktadır.
Bunlar memnuniyet verici bir seyir. Ancak hem Türkiye tarafının rahatsızlık ve talepleri ciddiyetle dikkate alınarak gereği ifa edilmeli ve hem de ABD çelişkilerden kurtulmalı yahut çıkmalıdır. Bir kere FETÖ konusunda işi sürüncemede bırakmaya devam edip dostluğa halel getirmemeli. PYD/YPG'ye yapılan yardım da durdurulmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 65 Okunma GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 94 Okunma AIK KAPI SYASET!.. 04 Mayıs 2024 | 78 Okunma KONUMAK 30 Nisan 2024 | 111 Okunma SABIR TAŞI ÇATLADI!.. 27 Nisan 2024 | 100 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar