Kalbimiz tehlikede mi

Kalp uzmanlarımızın açıklamalarına bakılırsa, "Kalbimiz tehlikede mi?" sorusunu maalesef "evet" diye yanıtlamak zorundayım. Kalp sağlığından sorumlu uzmanlar, yani kardiyologlara göre biz Türkler, Avrupalı...


Kalp uzmanlarımızın açıklamalarına bakılırsa, "Kalbimiz tehlikede mi?" sorusunu maalesef "evet" diye yanıtlamak zorundayım. Kalp sağlığından sorumlu uzmanlar, yani kardiyologlara göre biz Türkler, Avrupalı yaşıtlarımıza göre 10 yıl daha erken kalp krizi geçiriyoruz.
Bilginin kaynağı çok önemli ve güvenilir kişiler. Biri Avrupa Ateroskleroz Derneği gelecek dönem başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu.
Dr. Tokgözoğlu benim yakından izlediğim, ateroskleroz alanındaki çalışmaları nedeniyle de dikkatle takip ve takdir ettiğim kalp uzmanlarımızdan biri.
Geçenlerde Hürriyet’te Mesude Erşan’a önemli açıklamalar yapmış.
Özellikle damar sertliği riski ve buna bağlı kalp krizlerinin bizde beklenenden çok daha erken yaşlarda başladığını, netice olarak da kalp krizlerinin Avrupa’ya oranla ortalama 10 yıl daha erken görüldüğünü açıklamış.
Türk Kardiyoloji Derneği lipid çalışma grubu başkanı Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu da aynı görüşleri paylaşıyor. Dr. Kayıkçıoğlu’na göre, kalp krizi yaş ortalaması Avrupa’da 60-65 arası. Bizde bu rakam 50-55’e düşüyor. Peki bunun sebebi ne?
Merak ediyorsanız aşağıdaki kutuyu daha bir dikkatle okumanızda fayda var. Özellikle ailenizde 60 yaş altında kalp krizi geçirenlerin sayısı fazlaysa kutuyu çok daha dikkatli inceleyin.
Hipertansiyon, şeker hastalığı, bel kalınlığı ile birlikte olan kilo fazlalığı vb problemleriniz varsa dikkat seviyenizi iki katına çıkarın.

İYİ BİLGİ
Kalp krizi neden erken yaşta olur?
1- Fazla miktarda unlu ve şekerli yiyecek, içecek tüketmekten
2- Tansiyon yüksekliğini ciddiye almamaktan
3- İnsülin direnci problemini görmezden gelmekten
4- Bel çevresini genişletmekten ve göbekli, fazla kilolu biri olmaktan
5- Sigara içmekten
6- Alkol tüketimini abartmaktan
7- Yoğun ve kontrolsüz stresten
8- Genetik/ailevi kolesterol yüksekliğinden ve iyi kolesterol azlığı, trigliserid fazlalığından
9- Hareketsizlikten, tembel ve inaktif bir yaşam tarzında ısrar etmekten
10- Aşırı stres, yorgunluk, endişe, uykusuzluk gibi yaygın ve bildik problemlerden

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 520 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar