ABD değişmedi, bizi değişmeye zorlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti tartışılmaya devam ediyor. Yorumların ekseriyeti, PYD/YPG konusunda istediğimizi alamadığımız yönünde. Ancak Erdoğan’ın, YPG konusunda elde edebileceğinin...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti tartışılmaya devam ediyor. Yorumların ekseriyeti, PYD/YPG konusunda istediğimizi alamadığımız yönünde. Ancak Erdoğan’ın, YPG konusunda elde edebileceğinin azamisini alarak ABD’den döndüğünü düşünüyorum.

ABD’yi, Rakka operasyonunu PYD ile birlikte yapmaktan vazgeçirme çabası, Türk heyeti için boşa nefes tüketmek olurdu. Beyaz Saray, büyük buluşmadan önce Rakka konusundaki son kararını zaten vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde daha çok PYD’nin Türkiye için çağrıştırdığı “tehdide” odaklandı. Bu tehdit, şüphesiz en somut haliyle güney sınırlarımızda oluşturulmaya çalışılan “terör kuşağı”dır.

Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi tehdit eden gelişmelere, özellikle de güney sınırımıza paralel oluşturulmaya çalışılan “terör kuşağına” izin vermeyeceğini muhatabı Trump’a açıkça ifade ederek, Ankara’nın bundan sonra izleyeceği politikayı da netleştirdi.

Türkiye, PYD’nin Rakka operasyonuna katılmasını önleyemedi, bu taktik bir başarısızlık olarak görülebilir; fakat Erdoğan’ın, ABD’de “terör kuşağı”na izin verilmeyeceğini ilan etmesi, bu çerçevede kimseye sormadan bölgeye müdahalede bulunacağını açıklaması Ankara için stratejik bir başarı.

Türkiye, “Fırat Kalkanı” operasyonuyla, PYD’nin kuzey Suriye’deki kantonları arasındaki coğrafi sürekliliği engelleyerek “terör kuşağı”na zaten büyük bir darbe vurmuştu. PYD, her ne kadar yeni manevralarla Türkiye’nin oluşturduğu engeli aşmaya çalışsa da Ankara’nın, ABD’de “bölgedeki askeri hareketliliğinin devam edeceği” kararlılığını vurgulaması 'terör kuşağı” hesaplarını bozacak nitelikte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar