Trump “PKK”, Erdoğan “PYD” dedi

Türkiye günlerdir nefesini tutmuş Erdoğan ile Trumparasında gerçekleşecek zirveyi bekliyordu. İki lider arasındaki görüşmenin bu kadar önemli hale gelmesinin sebebi, Türkiye için “stratejik ortak” olan...

Türkiye günlerdir nefesini tutmuş Erdoğan ile Trumparasında gerçekleşecek zirveyi bekliyordu.

İki lider arasındaki görüşmenin bu kadar önemli hale gelmesinin sebebi, Türkiye için “stratejik ortak” olan ABD’yle ilişkilerin bir dönüm noktasına gelip çatması. Washington’ın, Türkiye’nin “düşman” olarak algıladığı FETÖ ve PKK’ya açıktan verdiği destek, Ankara’nın “kırmızı çizgileri”nin ihlali anlamına geliyor.

Ankara, milli güvenliğini tehdit eden PKK ve FETÖ’ye sunulan Amerikan desteğini istese de görmezden gelemezdi. Nitekim, bu yüzden de ABD-Türkiye ilişkileri hızla bir “soğuk savaş” halini almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile yapacağı görüşmeden umutluydu. Washington seyahati öncesi düzenlediği basın toplantısında ABD’nin bir geçiş dönemini yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, Trump’la yapacağı görüşmede iki ülke arasında yaşanan sorunların giderileceğini umduğunu söyledi.

Nihayet, iki lider dün Beyaz Saray’da planlanan saatte yan yana geldi. Erdoğan ve Trump, 25 dakikalık baş başa süren görüşmeden sonra basın mensuplarının karşısına geçti.

Donald Trump, Türkiye’nin son yıllarda maruz kaldığı terör saldırılarını dile getirerek, kurbanların yakınlarına taziyelerini bildirdi. İki ülke arasındaki tarihi bağlara değindikten sonra ilişkilerin bundan böyle daha iyiye doğru ilerleyeceğini vurguladı. Trump’ın “PKK ve DEAŞ’a karşı Türkiye’yi desteklemeye devam edeceklerini” söylemesi ise ilginçti. Trump’ın, PYD/YPG’den bahsetmemesi dikkatlerden kaçmadı. Zira PYD/YPG, iki ülke arasındaki kriz noktalarından birini oluşturuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar