OHAL gölgesinde “demokrasi nöbeti”

15 Temmuz’un “püskürtülmesi,” ifade edildiği gibi demokrasi tarihimizde ilk kez halkın inisiyatifi ile gerçekleşen bir millî irade zaferi idiyse, buna OHAL gölgesi düşürülmemeliydi.20 Temmuz OHAL’i ki...

15 Temmuz’un “püskürtülmesi,” ifade edildiği gibi demokrasi tarihimizde ilk kez halkın inisiyatifi ile gerçekleşen bir millî irade zaferi idiyse, buna OHAL gölgesi düşürülmemeliydi.
20 Temmuz OHAL’i ki, anayasanın öngördüğü olağanüstü yönetim biçimini sınırlayan hukuk kurallarını da tanımıyor.

KHK’ların OHAL ilanına gerekçe gösterilen şartlarla sınırlı ve geçici düzenlemeler olarak çıkarılması icab ederken, tam tersi yapılıyor ve üstelik en temel hak ve hürriyetlerin ihlal ve gasp edildiği kalıcı tasarruflara imza atılıyor. Ve dahası, bunların çoğu Meclis onayından da geçmiş değil.

Oysa ilgili anayasa maddesiyle atıf yapılan Meclis İçtüzüğündeki kural gereği, 30 gün içinde Meclis onayından geçmeyen KHK’lar hükümsüz hale geliyor. Ve OHAL KHK’larının çoğunun durumu bu.

Ama yapılanları hukuk nezdinde özünden sakatlayan bu kural ihlâli ne siyasetin gündeminde, ne de yüksek yargının.

Özellikle, MGK’ya biat edip teslim bayrağı çeken AYM’nin hükümsüz ve hukuksuz OHAL KHK’larına da geçit vermesi, hukuk dışı vahim gidişatın son perdesi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar