Meclise bypass

Paket ne getiriyor, ne götürüyor? (1) Pazar günü oylanacak olan paketteki düzenlemeleri özetlediğimiz son broşürümüzdeki bilgileri buradan da aktarmak istiyoruz: TOPLUMSAL UZLAŞMA SAĞLANMADAN DAYATILIYOR Bundan önceki...

Paket ne getiriyor, ne götürüyor? (1)

Pazar günü oylanacak olan paketteki düzenlemeleri özetlediğimiz son broşürümüzdeki bilgileri buradan da aktarmak istiyoruz:

TOPLUMSAL UZLAŞMA SAĞLANMADAN DAYATILIYOR

Bundan önceki anayasa değişiklikleri büyük ölçüde toplumsal uzlaşma ile hazırlanmışken, 16 Nisan’da halk oyuna sunulacak yeni teklifte bu mutabakat sağlanmadı. Milletin vekillerinin bile haberinin olmadığı, boş kâğıda imza atılarak dayatılan anayasa değişikliği toplumu birleştirmek yerine kutuplaşmayı arttırma riskini de beraberinde getiriyor.

BAKANLAR KURULU KALKIYOR, CB KABİNESİNİN MECLİSLE BAĞI YOK

Anayasa değişikliğinde Başbakan ve icra organı olan Bakanlar kurulu kaldırılarak, yerine CB ve kabinesi öngörülüyor (m. 16/A). Ama bu yapılırken, CB ile kabinesinin Meclisle ilişkisi neredeyse koparılıyor. Mevcut anayasada TBMM’nin görev ve yetkilerini düzenleyen 87. maddeden “Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek, Bakanlar Kuruluna belli konularda KHK çıkarma yetkisi vermek” ibaresi kalkıyor. Bu değişiklikle Bakanlar Kurulu lağvediliyor. Bakanlar Kurulunun ortak imzasıyla alınabilen kararlar tek başına CB tarafından alınabiliyor (m. 5).

KABİNE ÜZERİNDEKİ MECLİS DENETİMİ KISITLANIYOR

Başbakan ve Bakanlar Kurulunun göreve başlayabilmek için Meclisten güvenoyu alma şartı ile birlikte, TBMM’nin hükümeti denetleme araçları olan sözlü soru ve gensoru kaldırılıyor; CB tarafından atanan bakanların ve CB yardımcılarının TBMM’den güvenoyu alması gerekmiyor; CB’na soru bile sorulamıyor; yardımcıları ile bakanlarına ise ancak yazılı soru tevcih edilebiliyor (m. 6).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar