Cumhuriyet’in temelinin atıldığı haftadayız!.

4-11 Eylül haftasını yaşıyoruz.. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini atan kararların alındığı Sivas Kongresi haftası bu.. Tam 97 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun çıkarak başlattığı...

4-11 Eylül haftasını yaşıyoruz.. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini atan kararların alındığı Sivas Kongresi haftası bu.. Tam 97 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun çıkarak başlattığı İstiklal Savaşı'nın hedefi bu kongrede belirlenmiş, yurda ve dünyaya ilan edilmişti.
"1-Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.
2- Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir.
3- İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
4- Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.
5- Manda ve himaye kabul edilemez.
6- Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir."
Kararlara bakmak, o günlerle bugünü karşılaştırmak için yeterli. Ne kadar benziyor değil mi?.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Eylül'de, kongrenin 97. Açılış Yıldönümünde bunu vurgulayarak bir mesaj yayınladı.. 5 Eylül gazetelerinde göremedim. (Yayınlayan olduysa bana haber versinler. Peşinen özür dilerim.?
Çok dikkatle okunması, satır altlarının çizilmesi gereken bir mesajdı bu..
Aynen alıyorum.
"Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna temel hazırlayan Sivas Kongresi, Anadolu'da farklı cephelerde faaliyet gösteren milli güçleri bağımsızlık ideali etrafında birleştirmiş, yeni bir devlet kurma kararının vatan sathına yayılmasına vesile olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 276 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 605 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 358 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 258 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar