Enver Paşa manzaraları

Cihan Harbi, Çanakkale, Kut’ül-Amare konuşulunca kaçınılmaz olarak Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Paşa (Allah Teala şehadetini kabul buyursun) da konuşuluyor. İslamcıların Kemalistlerle ittifak...

Cihan Harbi, Çanakkale, Kut’ül-Amare konuşulunca kaçınılmaz olarak Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Paşa (Allah Teala şehadetini kabul buyursun) da konuşuluyor.

İslamcıların Kemalistlerle ittifak ettikleri belki de yegâne husus, Enver Paşa’nın ‘tu kaka’lığıdır. Malum olduğu üzere ben bu ittifaka katılmıyorum. Şehid Enver Paşa’yı hürmetle anıyorum.

Geçen akşam Habertürk televizyonunda (Balçiçek Pamir’in sunduğu Karşıt Görüş programında) Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çalık, ucuz ezberlerin ardındaki Enver Paşa gerçeğine bir miktar ışık tuttu; müstefid olduk.

Bu vesile ile aşağıdaki metinleri sizlerle paylaşmak geldi içimden.

***

Ali Fuad Paşa, hatıratında anlatıyor:

Enver Paşa’nın bu iman ve itikadına, savaş sırasında Medine’yi ziyaretinde yakından şahit olmuştum. Medine istasyonundan inince doğru Peygamber’in merkadine, ravza-i mutahhara’ya yaya olarak gitti. İstasyondan oraya kadar epey mesafe vardı. Cemal Paşa, Faysal Bey (geleceğin Irak Kralı), şerifler, seyyitler, Medine eşrafı, sivil ve askeri erkân, Enver Paşa’nın etrafında ve gerisinde yürüyorlardı.

Bütün Medine halkı karşılıklı saf tutmuştu. Kasideler okunuyordu. Caddenin iki tarafında develer kesiliyor; kan fıskiye gibi fışkırıyordu. Fakat, başkomutan vekili, kendisine yapılan bu töreni görmüyor ve işitmiyor gibiydi. O, asıl komutanın, Peygamber’in huzuruna gitmekte idi; ona saygılarını sunmağa, asilin vekiline emanet ettiği vazifenin hesabını arzetmeye gitmekteydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mudur? 15 Nisan 2024 | 4.187 Okunma Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 935 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 917 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.460 Okunma Fahreddin Paşa Sokağı 01 Ocak 2024 | 1.024 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar