Siyaset ‘kavga’ yeri mi?

Siyasetçilerin yoğun günler geçireceği yeni bir seçim dönemi başladı. Nasip olursa 1 Kasım 2015 Pazar günü sandıklar kurulacak ve millet bir defa daha siyasî tercihini beyan edecek.7 Haziran’daki seçim...

Siyasetçilerin yoğun günler geçireceği yeni bir seçim dönemi başladı. Nasip olursa 1 Kasım 2015 Pazar günü sandıklar kurulacak ve millet bir defa daha siyasî tercihini beyan edecek.
7 Haziran’daki seçim neticeleri ile ilgili tartışmalar bitmeden yeni bir seçim sürecinin başlaması elbette arzu edilen bir durum değildi. Sebepler penceresinden bakıldığında 1 Kasım seçimlerinden de çok farklı bir netice beklenmiyor. Ancak seçime karar verenlerin de bir bildiği olduğunu akılda tutmak lâzım. Bile bile yanlışta ısrar ederler mi? Biz bilmiyoruz, ama muhtemelen onların bir bildiği vardır. Fakat bu ‘bildikleri’nin siyasî ahlâk dışı işler olmamasını umuyor ve diliyoruz.

Seçim döneminde çoğunlukla sabır sınırlarını zorlayan tartışmalar olur. Siyasî parti liderleri yanlış olduğunu bile bile gündemi geren konuşmalar yapar. Bu konuşmalar, partili taraftarlarca alkışlansa bile Türkiye siyasetine bir faydası yoktur. ‘Keskin sirke küpüne zarar’ misali, ağızdan çıkan sözleri kulaklar duymayınca bütün Türkiye bedel ödemek durumunda kalıyor.

Önceki seçimlerde olduğu gibi, önümüzdeki seçimler için de itidal, sabır, sakinlik ve kavgasız bir seçim çağrısı var. Siyasî hayatı takip eden uzmanlar, milletin kavga istemediğine dikkat çekiyor. İnşallah bu çağrılar karşılık bulur ve medeni ölçüler dairesinde cereyan eden bir seçim sürecine şahit oluruz.

Önümüzdeki seçim dönemi için en hayati adım, seçimin güvenliği ve tarafsızlığını temin etmek olmalı. Gerçi bu durum her seçim için geçerlidir, ama “7 Haziran’da seçmene baskı uygulandı” iddiaları söz konusu olduğuna göre 1 Kasım için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Seçim sürecinin güvenli olması kadar, şeffaf ve tarafsız olması gerektiği de tartışma dışıdır. Hem güvenlik, hem de şeffaf ve tarafsız bir süreç temin edilebilecek mi? Zor, ama olması gereken de bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar