“Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte” diye bir suç çıkardılar

ANALİZ “TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ OLMAMAKLA BİRLİKTE” DİYE BİR SUÇ ÇIKARDILAR Cumhuriyet Gazetesi iddianamesi açıklandı. Savcılar iddianameyi henüz gazetecilerin avukatlarına vermeden...

ANALİZ

“TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ OLMAMAKLA BİRLİKTE” DİYE BİR SUÇ ÇIKARDILAR

Cumhuriyet Gazetesi iddianamesi açıklandı. Savcılar iddianameyi henüz gazetecilerin avukatlarına vermeden önce yandaş medyaya gönderdiler. Muhtemelen “bir eksik var mı, bakın bakalım” demek istediler.
İddianame müthiş. Sadece gazetecilik yapan zanlılar için 3.5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezaları isteniyor. Bazı gazeteciler için birden fazla suç isnadı yapıldığı için toplam cezaları 40 yılı aşanlar da var.
İddianamede en dikkatimi çeken nokta şu; hiçbir gazeteci için terörist suçlaması yapılmıyor.
Ancak yeni bir tanım var. Savcı gazetecileri suçlarken cümleler hep şöyle başlıyor; “Bir terör örgütüne üye olmamakla beraber…”
Yani gazeteci aslında terörist değil ama teröre hizmet etmiş.
Bu tanımın yasada yeri var elbette. Ancak zaten tartışılan da bu. Hani Avrupa ülkeleri “terörle mücadele yasanızı gözden geçirin” diyor da bizim iktidar “Siz kendi işine bakın” diyerek ayar veriyor ya, işte yasada sıkıntı yaratan bölümlerden biri bu.
Bir kişiyi direkt terörist olarak suçlayamıyorsunuz ama bir şekilde terörle birlikte gösterebiliyorsunuz.
Bu hukukun ezilip bükülmesidir.
Bu yöntemle istediğiniz herkesi teröre destek vermekle suçlayabilir ve çok ağır cezalar isteyebilirsiniz.
Hukukta “muğlak” yani tam anlaşılamayan tanımlar olmaz. Eğer olursa siyasi iktidarlar bunu kendi çıkarları için kullanabilirler. Zaten bunun için “hukuk çok önemli” denir.
Cumhuriyet Gazetesi'nde çalışan gazeteciler için yapılan budur. Teröre yönelik herhangi bir eylem, bir katılım, bir yardım bulamıyorsunuz, haberlerdeki bazı cümlelerden yola çıkarak “Bu söylenenler teröre destek anlamına gelir” diyorsunuz ve istediğiniz en ağır cezayı verebiliyorsunuz.
Nitekim Cumhuriyet iddianamesini okuduğunuzda suçlamaların hep haber metinleri üzerinden yapıldığını görüyoruz.
Yasa böyle uygulandıkça yazılan bir yazıdaki bir cümleden, atılan bir twitten hatta Facebook'ta paylaşılan başkasının bir yazısından bile istediklerini suçlayabilecek ve “terör örgütü üyesi olmasa bile” diye başlayan iddianameler hazırlayabileceklerdir.
Demokrasi ve hukuk düzeninin giderek daha iyi ve kaliteli olması gerekirken ülkemizde ne yazık ki demokrasi ve hukuk tamamen yok ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar