ABD'nin PYD macerası

Obama yönetiminin PYD'ye desteği Türk-ABD ilişkilerinde büyük bir krize davetiye çıkarmaya devam ediyor. DAİŞ sonrası Suriye'nin geleceğini şekillendirmede ABD'nin PYD'ye ne tür bir anlam yüklediği tartışma...

Obama yönetiminin PYD'ye desteği Türk-ABD ilişkilerinde büyük bir krize davetiye çıkarmaya devam ediyor. DAİŞ sonrası Suriye'nin geleceğini şekillendirmede ABD'nin PYD'ye ne tür bir anlam yüklediği tartışma konusu ise de bu örgütü Türkiye'ye karşı kullanmaktaki ısrarı aşikâr.
Aslında, Kobani'deki PYD-DAİŞ mücadelesinden bu yana ABD, PYD- YPG'yi Türkiye'yi DAİŞ ile mücadele konusunda baskılamak için "değnek" olarak kullanıyor. Obama'nın DAİŞ ile mücadele temsilcisi Brett McGurk'un iki hafta önce Kobani'de, bir -iki yıl öncesine kadar HPG-PKK'da görev üstlenen, YPG yetkilisinden plaket alması yeni bir kilometre taşı mahiyetinde.
McGurk, Maliki yönetiminin Şiici siyasetini destekleyen ve Sünni Arapları denklem dışına atan bir görüşe sahip olmakla biliniyor. Ancak 17 kişilik bir heyetle yaptığı ziyaret sadece Washington'daki Dışişleri ve Pentagon'un Türkiye perspektiflerinin farklılığının yansıması olarak görülemez. Ya da 2003 Irak işgali sırasındaki ABD kayıplarını Türkiye'nin 1 Mart Tezkeresi'ni kabul etmemesine bağlayan ABD askeri çevrelerinin bugün Irak'ta etkili olmasıyla da açıklanamaz.
Neticede McGurk'un ziyareti Beyaz Saray tarafından sahiplenilmiştir. Dahası, ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby peş peşe iki açıklamada PYD- YPG'yi terör örgütü olarak görmediklerini aksine partner olarak destekleyeceklerini ifade etti. Yine McGurk son açıklamasında "Türkiye'yi PKK'ya karşı korumak istiyoruz" cümlesini kullansa da PYD'yi güçlendirme niyetinin altını çizdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.283 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 133 Okunma Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.142 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 202 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar