Bor madenini unuttuk mu?

Bor madeninde %72’lik pay ile dünyadaki en önemli madenlerden birisine ev sahipliği yapmaktayız. Bor madeni bir aralar baya popülerdi. Köşe yazıları ve haberlerde hep bor madeninden bahsederlerdi. İnsanımız bu büyük...

Bor madeninde %72’lik pay ile dünyadaki en önemli madenlerden birisine ev sahipliği yapmaktayız. Bor madeni bir aralar baya popülerdi. Köşe yazıları ve haberlerde hep bor madeninden bahsederlerdi. İnsanımız bu büyük cevheri bir haberle duydu ve unuttu. Şu an gündemde bor madeni ile ilgili ifade duymak çok zor.

Bor madeninin kullanım alanlarını hatırlayalım ;
Füze ve uzay mekiklerinde; Yakıt katkı maddesi olarak kullanılması normalden çok daha fazla etki yaratmasını sağlayabilmektedir.
Atık temizleme; Atık suların arıtılmasında cıva, kurşun, gümüş gibi metallerin temizlenmesinde.
Sağlık; Kanser tedavisi başta olmak üzere beyin kanseri gibi hastalıklarda bor madenine ihtiyaç duyulmaktadır.
Otomobil; Hava yastıklarının aniden şişmesini sağlamak amaçlı kullanılmaktadır.
Nükleer santrallerde; Reaktörlerde borla üretilen çelikler sayesinde koruma sağlanmaktadır. Reaktörlerin kapatılmasında bor madeninden yararlanılır.

Her alanda kullanılabilen bor madenini ne zaman işleyecek teknolojiye ulaşacağız? Yıllardır atılan manşetlerden sonra bor madeninin işlenmesi için neler yaptık?

Bor madenini işleyecek teknolojiye ulaşırsak dünyanın bize muhtaç olacağını biliyor muydunuz? Dünya bize nasıl mı muhtaç olacak?  Dünya Bor madeni rezervinin % 72’sine sahip olduğumuz için. Zira işlendikten sonra bor kat kat değer kazanıyor. Bu ülke ekonomisi açısından büyük bir kazanç ve avantajdır.

Bor madenini işleyecek teknolojik alt yapımız olmadığı için batılılar bizden aldığı bor madenini işleyip çok daha uçuk rakamlarla hem bize hem dünyaya satıyor. Böyle önemli bir kaynağı işlememiz için gerekli teknolojik yatırımların yapılması şart. Ayrıca bor madenin işlenmesi ve gelişmesi için Türk işletmelere destek ve teşvik verilmelidir.

Bor madeni unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Bu önemli kaynak ülkemizin değeridir. ABD ve AB gibi ülkelerin bu sektörde bizim sırtımızdan para kazanmasını önlemeliyiz. Ekonomik açıdan büyük bir yeri olan bor madenini kullanmalıyız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk ekonomisini bekleyen zorlu dönemeç 30 Haziran 2018 | 160 Okunma Türk ekonomisini bekleyen zorlu dönemeç 30 Haziran 2018 | 113 Okunma Ekonomik savaş ve Türkiye 17 Kasım 2017 | 180 Okunma İİBF sorunu ne zaman çözülecek? 08 Kasım 2017 | 790 Okunma Ekonomi ve Erken Seçim 25 Ekim 2017 | 335 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar