İİBF sorunu ne zaman çözülecek?

2015 yılından bu yana yazılarımda İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin sorunlarını dile getirmeye çalışıyorum. Bu kaçıncı yazım olacak emin olun bilmiyorum. Sosyal medyadaki mesaj kutularımda...

2015 yılından bu yana yazılarımda İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin sorunlarını dile getirmeye çalışıyorum. Bu kaçıncı yazım olacak emin olun bilmiyorum. Sosyal medyadaki mesaj kutularımda, üniversitelerdeki konferanslarımda en fazla karşılaştığım sorulardan biri  ‘’İİBF mezunlarının ve öğrencilerinin sorunları ne zaman bitecek ?’’ sorusudur. Cevap vermekte zorlansam da her zaman umut vermeye çalışıyorum. Malum umut fakirin ekmeğidir.

Bu yazımda da ne yazacağımı çok düşündüm aslında çünkü artık sorunları dile getirmek yetmiyor. Çözüm içinde ne yazık ki bir çaba göremiyorum. Peki ya ne olacak? İnanın bende bilmiyorum. Üzüldüğüm tek nokta binlerce gencin rotasını bilmeden denizlerde olduğudur. Bu gençler ülkemizin geleceğidir. Doğru bir eğitim politikasıyla bu gençleri yönlendiremez isek hepsi birer birer heba olup gidecek.

Nasıl doğru bir yön çizebiliriz? Tabi ki planlı bir eğitim politikasıyla aslında ülkemizdeki genç işsizlik sorunun kaynağı düzgün bir program çerçevesinde gençlerimizin yönlendirilmemesidir. Burada sadece hatayı eğitim politikasına da yüklemek doğru değil. Eğitim politikası kadar bireylerinde hataları var. Birinci hata üniversite adayı olan gençlerin bölüm tercihi sırasında çok fazla araştırma yapmamasından kaynaklıdır. İkinci hata ise üniversite sıralarında iken mesleki uzmanlaşmaya yönelmemeleridir. Bu konuda üniversiteden de yeterince destek alınamaması bu sorunu daha da çözülmez hale getiriyor. Aslında mesleki uzmanlaşma konusu Türkiye’nin kanayan yarasıdır lakin şuan İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının sorunlarından bahsediyoruz. Mesela mesleki uzmanlaşmaya küçük bir örnek vermek gerekirse; bir İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi okula başladığında   ‘’İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin iş imkânı nasıl olsa geniş okul bitince bir iş buluruz ‘’ diyor. Hiç bir alanda uzmanlaşmayan bu kitle okul bitince otomatik olarak işsizler kervanına katılıyor. Bu konuda naçizane İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunlarına ve öğrencilerine tavsiyelerde bulunmak istiyorum:

-Üniversite sıralarında halen İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi iseniz ilk işiniz bir yabancı dil öğrenmek olsun.

-Geç kalmadan bölümünüzle ilgili bir alanda mutlaka uzmanlaşın.

-Alanınızla ilgili bol bol kitap okuyun ve mutlaka bu alanlarda yazın ve yorumlarda bulunun.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk ekonomisini bekleyen zorlu dönemeç 30 Haziran 2018 | 160 Okunma Türk ekonomisini bekleyen zorlu dönemeç 30 Haziran 2018 | 113 Okunma Ekonomik savaş ve Türkiye 17 Kasım 2017 | 180 Okunma İİBF sorunu ne zaman çözülecek? 08 Kasım 2017 | 790 Okunma Ekonomi ve Erken Seçim 25 Ekim 2017 | 335 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar