Sıra İran'da mı?

Türkiye’de biz seçimlerle uğraşırken, yanıbaşımızda kritik gelişmeler var. AKP’nin “eş başkanı” olduğu “Büyük Ortadoğu Projesi” hızla ilerliyor. Tüm işaretler...

Türkiye’de biz seçimlerle uğraşırken, yanıbaşımızda kritik gelişmeler var.
AKP’nin “eş başkanı” olduğu “Büyük Ortadoğu Projesi” hızla ilerliyor.
Tüm işaretler, Suriye’de iç savaşın sonlanmaya başladığını, yeni çatışma ibresinin ise İran’a doğru döndüğünü gösteriyor.
Detaylarlara bakmadan önce, genel durumu özetlemekte fayda var.
“Büyük Ortadoğu Projesi” çerçevesinde ABD, soğuk savaş döneminde giremediği ülkelere yerleşti.
*Mesela Irak; Saddam yönetimi son yıllarında Washington’dan iyice uzaklaşmıştı. Saddam sonrasında şimdi Irak’ta bir değil, birkaç Amerikan askeri üssü var. Saddam’ın devrilmesi sürecinde AKP’nin o zamanki ve bugünkü lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart tezkeresini geçirmek için verdiği uğraş hâlâ hafızalarda.
*Ya da Suriye; soğuk savaş döneminde doğu blokuna yakın duran Esad ailesinin başına gelenler ortada. Şimdi Suriye’nin kuzey doğusunda, Menbiç’te, Kobani’de Amerikan askerleri devriye geziyor. Suriye’de iç savaşın ilk günlerinde Washington’un en büyük ortağı, Esad’ı devirmeye pek hevesli olan AKP hükümetiydi. “Eğit-donat” programlarıyla Esad’a karşı cihatçı yetişme çabaları ABD-AKP hükümeti ortaklığıyla gerçekleşti. Sonuçta da, ABD soğuk savaş döneminde hiç giremediği Suriye’ye iyice yerleşti.
Amerikan askerleri Suriye’ye girerken, Türkiye’nin de “durumdan vazife çıkarmasına”, önce El Bab, ardından da Afrin’e yerleşmesine başlangıçta pek ses çıkarılmadı. Ancak şimdilerde, tıpkı “eğit-donat” gibi, bu ortaklığın da bitmiş olduğunun işaretleri geliyor. ABD Dışişleri Bakanı Nauert’in geçen hafta Afrin konusundaki “İnsanların evlerine geri dönmeleri engelleniyor” çıkışı kritik önemde. AKP üzerine kurulacak “Suriye’den çıkın” baskısının işaret fişeği gibi.
Buna bir de yaklaşan seçim için günde birkaç miting/konuşma yapan Cumhurbaşkanı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 575 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar