İsrail’in 'Afrin' fırsatçılığı

Suriye’de her gelen gün, yeni dengeleri de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin Afrin’deki PKK terör örgütü uzantısı PYD-YPG’ye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu, Suriye’deki...

Suriye’de her gelen gün, yeni dengeleri de beraberinde getiriyor.
Türkiye’nin Afrin’deki PKK terör örgütü uzantısı PYD-YPG’ye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu, Suriye’deki “dehşet dengesini” değiştirdi.
Ve değişen dengeler, “fırsatçılığı” da beraberinde getirdi.
İsrail’in de, Suriye’nin güneyinde, TSK’nın kuzeyde başlattığına benzer bir operasyona hazırlandığı bilgisi kamuoyuna sızdı.
AKP hükümeti, Zeytin Dalı Operasyonu ile Suriye’de sınırdan 30 km. kadar bir “terörden arındırılmış bölge” oluşturulacağını açıklamıştı.
İsrail’in ise, 40 km. derinliğe varan benzer bir “güvenli bölge” oluşturmayı amaçladığına ilişkin haberler belirmeye başladı.
TSK, Zeytin Dalı Operasyonu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kuvvayı Milliye”ye benzettiği -ki bu benzetmeye katılmak elbette mümkün değil- Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte hareket ediyor.
İsrail’in ise bölgedeki Dürzi milislerle birlikte hareket etmeyi planladığı haberlere yansıdı. Türkiye’nin hedef aldığı PYD-YPG’ye karşı, İsrail’in hedefinde ise Suriye’de Esad ordusuyla birlikte savaşan Lübnan Hizbulllah’ı ve İran destekli Şii güçler bulunuyor.
TSK’nın Zeytin Dalı Operasyonu’na ABD’den gelen tepkiler, “operasyonun sınırlı tutulması, bir an önce bitirilmesi” yönündeydi. Amerikalı yetkililer hemen her açıklamalarında, Suriye’de “IŞİD’le mücadele bitmeden, yeni cepheler açılmaması” mesajları da verdiler.
Bakalım İsrail, Suriye’nin güneyinde benzer bir operasyona giriştiğinde, ABD aynı “telkinleri” Tel Aviv hükümetine de yapacak mı? Yoksa sessiz mi kalacak?
Tahmini olan?

AFRİN SORULARI Afrin’deki Zeytin Dalı Operasyonu, Türkiye’nin bekasını ilgilendirdiğinden, hem iç politika, hem de dış politika açısından bir numaralı gündem maddesi.
Mehmetçik’in, kendisine verilen hedeflere en kısa sürede ulaşac...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 575 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 665 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar