Cihatçı göçüne hazır mısın Türkiye?

Tarihin olağan akışının karşısında durmak mümkün değil. Ortadoğu’da bir ara pek popüler olan siyasal İslam projesi, artık bitmeye yüz tuttu. Bunun en büyük etkisini de Türkiye yaşıyor...

Tarihin olağan akışının karşısında durmak mümkün değil.
Ortadoğu’da bir ara pek popüler olan siyasal İslam projesi, artık bitmeye yüz tuttu.
Bunun en büyük etkisini de Türkiye yaşıyor, yaşayacak.
Dünyanın hemen hemen her meselesi hakkında çatışan iki büyük güç, Rusya ve ABD’nin mevcut yönetimlerinin üzerinde anlaştığı tek konu siyasal İslam’ın sona erdirilmesi.
Bir federasyon olan Rusya’nın Müslüman nüfuslu özerk cumhuriyetleri ile sorunları bastırıldı, ancak sona ermedi.
ABD’de Başkan Trump ve ekibinin siyasal İslam’la arasının hiç iyi olmadığı sır değil. Bir de üstüne ABD’deki mevcut yönetimin üzerindeki ağır İsrail etkinliğini ekleyin.
Dünyanın yükselen bir diğer gücü, Çin’in de kendi topraklarındaki Sincan’da Müslümanlara yaptıkları siyasal İslam’a bakışının pek farklı olmadığını gösteriyor.
Avrupa deseniz; ırkçılık, yabancı düşmanlığı almış yürümüş.
Tüm bu ortamda Türkiye’deki AKP iktidarı hâlâ bölgesindeki siyasal İslamcı hareketlerin hamiliğini yapmaya çalışıyor.
Suriye-İdlib’de yaşananlar işte bunun sonucu.
AKP hükümetinin, Suriye’de Esad yönetimine karşı “ılımlı İslam” adı altında yıllarca destek verdiği cihatçı gruplar İdlib’de sıkışıp kalmış durumda…
Türkiye, bu grupları koruyabilmek için Rusya ve İran’la anlaşma yapmış, “çatışmasızlık bölgesi” adı altında İdlib’deki cihatçıları koruma altına almıştı.
Ancak Suriye’nin, PYD-YPG kontrolündeki Rojava ve Afrin dışındaki diğer bölgelerini tek tek ele geçiren Esad yönetimi, 2018’le birlikte gözünü İdlib’e dikti.
Suriye ordusu ilerliyor, bölgede Esad’ın müttefikleri Rusya ve İran buna göz yumuyor.
AKP hükümetine de sadece, İran ve Rus büyükelçilerini çağırıp, protesto etmek düşüyor.
Ankara protesto ederken, Esad güçleri cihatçıların üzerine yürümeye devam ediyor.
Bu yürüyüşün sonu, elbette İdlib’de sıkışan cihat...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 575 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 665 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar