Almanya ve ABD’den ambargo kartı

AKP hükümetinin “Eyy ABD!” efelenmeleri de, Almanya’ya yönelik başta “Nazi” göndermeleri olmak üzere, sert çıkışları da son dönemde azaldı, hatta hemen hemen hiç kalmadı. Değil...

AKP hükümetinin “Eyy ABD!” efelenmeleri de, Almanya’ya yönelik başta “Nazi” göndermeleri olmak üzere, sert çıkışları da son dönemde azaldı, hatta hemen hemen hiç kalmadı.
Değil efelenmek;
Almanya’ya karşı “hukuki” jestler -hukuki sözcüğü özellikle tırnak içinde-, ABD’li bakanlarla sarayda Cumhurbaşkanı düzeyinde üç buçuk saat görüşmeler olmaya başladı.
Oysa ne ABD tarafından Membiç’de herhangi bir geri adım yaşandı, ne de Almanya’dan AKP hükümetine yönelik herhangi bir jest geldi.
Peki neden AKP birden bire hem ABD’ye, hem Almanya’ya karşı söylem yumuşattı?
Ankara diplomatik kulislerinde konuşulanları aktaralım: ALMANYA’DAN ADI KONMAMIŞ EKONOMİK AMBARGO Ankara’da görev yapan bir AB diplomatı, geçen hafta yaşanan Deniz Yücel vakasını, doğrudan Almanya’nın ortaya çıkardığı “ekonomik ambargo kartına” bağladı.
Almanya, sessiz sedasız, Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye vereceği kredileri de, doğrudan yatırımları da, yatırım desteklerini de askıya aldırdı. Banka, bir yıldan fazladır -tam olarak 2016 yazından bu yana- Türkiye’ye ya da Türkiye’ye yönelik projelere tek bir Euro kredi vermiyor, yatırım desteği sağlamıyor. Avrupa Yatırım Bankası, özellikle Avrupalı yatırımcılar için bir “barometre” gibi; Eğer banka herhangi bir ülkenin ekonomisinden uzak durursa, başta Avrupalı, tüm Batılı yatırımcılar o ülkeden kaçıyor.
Bitmedi:
Almanya yine sessiz sedasız, Alman şirketlerinin Türkiye’de yapacakları yatırımlara “sigorta limiti” koydu. Limit, Türkiye’ye yatırım yapacak tüm Alman şirketleri için yıllık 1.5 milyar Euro olarak belirlendi. Bunun anlamı şu: Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen Alman şirketler, bu sigortadan yararlanıyorlardı. Eğer yatırımları iyi gitmezse, zararları karşılanıyordu. Oysa limit konularak, Alman şirketlere Berlin hükümeti tarafından “Biz Türkiye’de yapılacak yatırıma kefil değil...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 575 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 665 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar