Laf dinlemeyen patronsa…

"Osmanlı’da faiz var mıydı?” sorusuna normal şartlarda “Herhalde yoktur” diye düşünmemiz gerekir. Osmanlı Müslüman bir devlet, niye faize izin versin ki?Doğru cevap, “Vardı.” Para vakıfları...

"Osmanlı’da faiz var mıydı?” sorusuna normal şartlarda “Herhalde yoktur” diye düşünmemiz gerekir. Osmanlı Müslüman bir devlet, niye faize izin versin ki?

Doğru cevap, “Vardı.” Para vakıfları yüzde 12 civarında faizle ihtiyaç sahiplerine borç veriyordu.

Bu gerçekliği yazarımız Taha Akyol Merkez Bankası’nın kuruluşunu ve dönemler içindeki serencamını anlattığı ‘Laf dinlemedi’ kitabında (Doğan Kitap) tarihsel ark plan bilgisi olarak anlatmış.

Fakat kitaba ad olan “Laf dinlemedi” cümlesini ilk hatıra getiren para vakıflarının sahipleriyle ilgili herhangi bir anlatım değil.

Diyor ki Taha Bey, “Kanuni zamanında Şeyhülislam Çivizade’nin faiz haram olduğu için para vakıflarını kapattırması ticaretin geliştiği Balkanlar’da çöküntü yaratmış, Kanuni, farklı görüşte olan Ebussuud Efendi’yi Şeyhülislam yapmış o da para vakıflarının yüzde 12 faizle kredi verebileceğine dair fetva çıkarmıştı.”

Aklıma düşen, kitabın adından mülhem olarak, “Çivizade de mi laf dinlemedi?” sorusu oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Engizisyon korkusu 19 Mayıs 2024 | 30 Okunma Endişeye mahal var 15 Mayıs 2024 | 297 Okunma CHP 31 Mart’ın mesajını aldı mı? 13 Mayıs 2024 | 275 Okunma Sırada Descartes var 12 Mayıs 2024 | 180 Okunma ABD’deki Gazze haberleri ya da ‘bekçi köpeğini beklemek’ 10 Mayıs 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar